Svet
60882 ogledov

Atentat na premierja, trije naboji zadeli avto

Tripoli policija Libija Reševalni pas/Twitter
V nemirni državi se je zgodil napad na najvišjega predstavnika oblasti.

Libijski ministrski predsednik Abdul Hamid al-Dbeibeh je preživel poskus atentata, je danes zjutraj poročala tamkajšnja državna televizija.

Napad se je zgodil v zgodnjih četrtkovih urah v Tripoliju, ko je Al-Dbeibehovo vozilo potovalo skozi metropolo ob sredozemski obali. Izstreljenih je bilo več nabojev, trije so zadeli avtomobil.

Al-Dbeibeh, nekdanji vodja državnega gradbenega podjetja in bivši direktor nogometnega kluba Al-Ittihad, jo je odnesel brez hujših poškodb, so navedli lokalni mediji. Preiskovalni organi zaenkrat še niso ugotovili identitete napadalcev, niti razloga za njihovo dejanje.

Al-Dbeibeh je na čelu tranzicijske libijske vlade, ki ima podporo Organizacije združenih narodov, od lanskega marca. V teh dneh se je znašel pod močnim političnim pritiskom in vse bolj verjetna je njegova menjava. O zaupnici je skupščina v Tobruku razpravljala danes.

"Libija ne bo šla skozi novo tranzicijsko fazo. Ne bom dovolil, da v preteklosti dominantne politične sile spet pridejo na oblast," je še v sredo zatrjeval Al-Dbeibeh, ki želi nadaljevati svoje delo.

Toda libijski parlament je danes za novega premierja imenoval nekdanjega notranjega ministra Fathija Bashago, čeprav je Dbeibah napovedal, da bo oblast predal le izvoljeni vladi. Obeta se nov boj za oblast med parlamentom na vzhodu in trenutno vlado v Tripoliju, na zahodu države.

Aleksandar Vučić Borut Pahor srečanje Svet Na srbskega predsednika pripravljajo atentat

Libija je v razsulu vse od smrti Muammarja Gaddafija. Samodržec je bil ujet in ubit s strani upornikov oktobra 2011. Od takrat v državi divjajo spopadi med različnimi frakcijami, obenem vlada politična nestabilnost.

Komentarjev 4
  • tomaz6 23:30 10.februar 2022.

    Saj ni bilo nenamerno.

  • Donna_Curtis 11:06 10.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Avatar MS
    MS 11:03 10.februar 2022.

    Za atentat na vodjo države šampanjec odpirajo teroristi in vojni zločinci! V civiliziranih družbah to rešujemo na volitvah! 24 april prihaja. Tik tak, tik tak!