Svet
189 ogledov

Avstralec razkril, da je izumil bitcoin

Bitcoin Računalniške novice
Avstralski podjetnik Craig Steven Wright je razkril, da je izumil bitcoin in tako končal večletna ugibanja, kdo je avtor internetne valute, danes poroča britanski BBC, ki mu je Avstralec izdal skrivnost.

Trditev, da je izumil bitcion, je Wright podkrepil z bitcoini, ki jih lahko ima le izumitelj te valute. Te je pokazal tudi politični reviji The Economist in reviji GQ.

Za izumitelja bitcoina je doslej veljal Satoshi Nakamoto, pred nekaj meseci pa se je začelo v zvezi z internetno valuto omenjati Wrighta. Ta poročanja medijev tedaj ni komentiral.

"Tedaj nisem hotel, da javnost ve za to, a zdaj želim, da se to razjasni enkrat za vselej," je dejal za Economist. Pojasnil je še, da je Satoshi Nakamoto njegov psevdonim, za katerega ga je navdihnil japonski filozof iz 17. stoletja.

PREBERITE ŠE:

Bitcoin je kriptovaluta, ki je osnovana na zapletenih računalniških algoritmih. V obtoku je od leta 2009. Bitcoine je moč kupiti preko spleta z drugimi valutami, kot so evri in dolarji. Uporablja se v glavnem za plačila na spletu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • alibaba 13:08 02.maj 2016.

    In večinoma ga uporabljajo za ilegalna plačila,ker je neizsledljiv.