Svet
1290 ogledov

Bagdadi uporabil samomorilski jopič in imel pri sebi svoje tri otroke

Donald Trump Profimedia
Ameriški predsednik Donald Trump je opisal, kako je zadnje sekunde življenja preživel vodja skrajne skupine Islamska država (IS) Abu Bakr al Bagdadi.

Abu Bakr al Bagdadi. je bil ponoči ubit v ameriški vojaški operaciji, je danes na novinarski konferenci v Beli hiši potrdil ameriški predsednik Donald Trump in razkril podrobnosti samomora razstrelitve s samomorilskim jopičem in dodal: "Svet je sedaj bolj varen."

džamija Islamska skupnost pri nas Slovenija Islamska skupnost o Grimsovih izjavah: To so priprave na rušenje džamije in linč muslimanov

Bagdadi, domnevno 48-letni Iračan, je nasilno džihadistično gibanje zgradil v močno silo, ki je leta 2014 na velikem ozemlju Sirije in Iraka razglasila svoj kalifat. Islamska država je odgovorna za smrt na tisoče civilistov in je zagrešila številne vojne zločine.

Koalicija pod vodstvom ZDA je sicer uspela v dveh letih Islamsko državo močno oslabiti in jo pregnati z ozemlja, ki si ga je prilaščala. Končno zmago nad skrajneži so razglasili marca letos, Bagdadi pa je bil ves čas na begu. ZDA so za informacijo o tem, kje se nahaja, ponudile 25 milijonov dolarjev nagrade.

Mosul Al Nuri Islamska država Svet Islamska država razstrelila znamenito mošejo v Mosulu

Ko so njegovo skrivališče na severozahodu Sirije dosegle ameriške sile. Zbežal je v tunel. Ko je sprožil samomorilski jopič, je s seboj v smrti vzel še svoje tri otroke, ki so bili ob njem, je pojasnil ameriški predsednik. "Njegovo truplo je uničila eksplozija. Ob tem se je vdrl tudi tunel. Ampak rezultati testa so nemudoma potrdili identiteto. Bil je on," je zagotovil.

 Abu Fuad al-Faransi Islamska država Svet Islamska država objavila video s pariškimi napadalci

Aprila je Islamska država objavila prvi propagandni videoposnetek Bagdadija po petih letih. Bagdadi je na njem borce pozval, naj znova strnejo vrste in skušajo osvoboditi na tisoče soborcev, ki so jih ujele Sirske demokratične sile na severovzhodu Sirije.

Napad z nožem Svet Za napad v Parizu odgovornost prevzela Islamska država

Po navedbah Trumpa, ki je spremljal operacijo, je Bagdadi jokal in ga je zajela panika, ko so vojaki vdrli na skrivališče. Poleg Bagdadija so umrli tudi številni njegovi borci in podporniki, več so jih aretirali. V operaciji ni bil ranjen noben ameriški vojak, je dodal Trump.
 

Komentarjev 3
  • leonardo 07:27 28.oktober 2019.

    Ali ni čudno, da vsi morilci na koncu jokajo in stokajo in prosijo za milost. Prej naj bi mislil. Jaz pravim: zob za zob!

  • crniovcar 17:07 27.oktober 2019.

    ma smo veseli k smo bol varni .kaj bi mi brez vas .pridi še v Slovenijo malo...eeeeee moji ameri eaeaeaeauuu