Svet
13 ogledov

Berlusconi le še del politične zgodovine

Silvio Berlusconi Reuters
Silvio Berlusconi je držal obljubo in je nocoj predsedniku Italije Giorgiu Napolitanu podal svoj nepreklicni odstop. Na italijanski politični sceni je bil 18 let. Italija verjetno že v ponedeljek z novo vlado pod vodstvom Maria Montija. Italijani se na ulicah veselijo konca markantne politične kariere.

Prihod Berlusconija je pred predsedniško palačo in drugod po rimskih ulicah pričakalo na tisoče ljudi, ki so vzklikali "Odstopi, odstopi! Berlusconi, pojdi domov! Klovn!" Berlusconi je dejal, da so ga ti prizori globoko prizadeli.

Po torkovi izglasovani nezaupnici je 75-letni Silvio Berlusconi obljubil, da bo odstopil, ko bo skozi parlamentarno proceduro spravil zakonodajo, ki so jo od Italije zahtevale ostale evropske partnerice in s katero naj bi vendarle povrnili zaupanje trgov v italijanske javne finance. Spodnji dom parlamenta je danes to tudi storil, potem ko je to pred tem o tem glasoval že senat. "Vitez" je tako zvečer stopil pred predsednika države Giorgia Napolitana, da bi mu najavil, da odhaja s premierskega mesta, za katerega se ni zdelo, da ga bo kdaj zapustil prostovoljno.

Nova vlada že z novim tednom

Berlusconija bo na mestu premierja bržkone nadomestil nekdanji evropski komisar, trenutno pa dosmrtni senator, 68-letni Mario Monti. V njem Italijani vidijo odrešitelja. Podporo so mu izrekli predsednik Napolitano, opozicija, pa tudi odhajajoči Berlusconi. Proti Montijevi tehnični vladi bosta glasovali Severna liga in Italija vrednot, medtem ko so mnenja o podpori v Ljudstvu svobode deljena.

Italija grozi grški scenarij. Med sprejetimi ukrepi v obeh domovih parlamenta so spodbude za zaposlovanje mladih, zvišanje upokojitvene starosti za vse zaposlene na 67 let z letom 2026, prodajo državnega premoženja, liberalizacijo profesionalnih poklicev in lokalnih javnih služb.

"Poslednji Mohikanec v politiki"

Ruski premier Vladimir Putin je italijanskega kolega Berlusconija označil za enega poslednjih Mohikancev v politiki. "Kljub škandalom v odnosih z ženskami, za katere mislim, da jih je naredil namenoma, je eden poslednjih Mohikancev v politiki," je za AFP dejal Putin.

Poudaril je, da morajo biti Italijani ponosni na to, da je Berlusconi njihov voditelj. "To, da je bil na oblasti, je bilo nedvomno dobro za Italijo, saj je bil pomemben za njihovo notranjopolitično stabilnost," je ocenil Putin in dodal, da je Berlusconi "zelo odprt človek, ki vedno pove, kar misli".

Omenjena voditelja sta se v zadnjem desetletju večkrat srečala. "Z Berlusconijem sem v dobrih odnosih," je priznal ruski premier.

* Adijo, klovn!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.