Svet
6041 ogledov

Besedni dvoboj milijarderjev: "Ne dvigne se mu"

Elon Musk Profimedia
Elon Musk s komičnim tvitom nad rivala za osvajanje vesolja. Vmes se mu lahko smeji tudi glede vozil za po Zemlji.

Najbogatejši Zemljan Jeff Bezos, ustanovitelj Amazona, še ni vrgel puške v koruzo zaradi neizbire na Nasinem natečaju. Zmagovalec razpisa, ki bo z Naso sodeloval v naslednji misiji na Luno pri izdelavi pristajalnega plovila, je namreč SpaceX ustanovitelja Elona Muska. SpaceX bo dobil okoli 2,5 milijarde evrov sredstev. Gre za najbolj ambiciozen ameriški vesoljski načrt v zadnjih desetletjih.

SpaceX že zdaj sodeluje z Naso pri prevozih posadk in tovora na mednarodno vesoljsko postajo, je tudi v intenzivni fazi preizkusa nove zmogljive rakete, ki bi omogočala potovanja do Marsa.

Na natečaju za povratek na Luno je poleg podjetja Space X in Dynetics sodeloval tudi Blue Origin Jeffa Bezosa. Ker ni bil izbran, so zdaj pri Blue Origin podali uradno pritožbo na ameriško zvezno revizijsko komisijo, saj so prepričani, da je favorizirala izbranega tekmeca.

Jeff Bezos | Avtor: EPA EPA

Musk je sinoči na Twitterju poleg vesti dopisnika New York Timesa o pritožbi zbodel Bezosa z zapisom: "Ne more ga dvigniti (do orbite) lol". S tem je mislil na napredek konkurenta, ki svoje rakete v testni fazi še ni uspel spraviti do Zemljine orbite, vsi poskusi doslej so bili opravljeni na nižji višini.

Tesla odlično

Medtem ko Bezosu ostaja uteha, da je pred Muskom po zaslugi poslovanja Amazona še naprej najbogatejši človek na svetu z ocenjenim bogastvom 164 milijard evrov proti Muskovim 148 milijardam, je slednji lahko dobre volje tudi zaradi poslovanja njegove avtomobilske enote. Znamka Tesla je v ponedeljek objavila četrtletne rezultate, ki so presenetili analitike, saj je zabeležila 74-odstotno rast prihodkov od prodaje. Dobiček se je ustavil pri 438 milijonov dolarjev oziroma pri 0,39 dolarja na delnico, potem ko je v lanskem prvem četrtletju znašal 16 milijonov evrov oziroma le 0,02 dolarja na delnico.

Na odlično poslovanje sta vplivali zelo dobri prodaji modelov 3 in Y, ki sta prevzela ključno vlogo v ponudbi. Poleg tega je Tesla visoke dobičke ustvaril tudi z nakupom in nato občutno dražjo prodajo ogromne količine Bitcoin valute ter s prodajo emisijskih kuponov znamkam, ki ne dosegajo naravovarstvenih normativov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.