Svet
8014 ogledov

Bitcoin v prostem padu

Bitcoin Računalniške novice
Cena kriptovalute bitcoin še naprej pada.

Cena kriptovalute bitcoin še naprej pada se je minuli konec tedna spustila pod 4000 ameriških dolarjev. Ker obeti za prihodnje niso spodbudni, bi lahko številni rudarji bitcoinov začeli opuščati svojo dejavnost, je poročal Bloomberg, ki dodaja, da bi imelo to širše posledice, med drugim za proizvajalce računalniške strojne opreme.

Hekerski napad Slovenija NiceHash: Novo v primeru kraje 56 milijonov evrov vrednih bitcoinov ljubljanski družbi

Cena bitcoina se je za krajši čas spustila celo pod 3500 dolarjev (na svojem vrhuncu je bil vreden 20.000 ameriških dolarjev), kar je najnižje po lanskem avgustu, ko se "kriptomanija" še ni niti dobro začela. Bloombergovi analitiki menijo, da je "prostora za padec še dovolj", kar bi lahko dodatno pospešilo izgubljanje vrednosti te sicer še vedno najbolj priljubljene kriptovalute.

Bitcoin kriptovalute denar Promo Slovenija Kje in kako kupiti Bitcoin in druge kriptovalute?

Rudarjenje ne bo več dobičkonosno

Kriptovalute je mogoče kupiti v menjalnicah ali si jih prislužiti z delom, najpogosteje rudarjenjem kriptovalut. Rudarjenje kriptovalut je, poenostavljeno povedano, odkrivanje novih kovancev. Uporabniki si namreč kriptovalute nenehno izmenjujejo, vse transakcije, opravljene v določenem obdobju, pa se zberejo v seznam, ki se imenuje blok. Naloga rudarjev je, da transakcije potrdijo in jih zapišejo v glavno evidenco, ki se imenuje veriga blokov oz. blockchain.

Bitcoin | Avtor: Profimedia Profimedia

Po navedbah Bloomberga bo vrednost bitcoina kmalu na točki, ko rudarjenje ne bo več dovolj dobičkonosno, da bi se z njim ukvarjalo toliko ljudi. "Proizvodnja" novih bitcoinov je namreč povezana tudi s precej visokimi stroški, saj se pri rudarjenju zaradi kompleksnosti računalniških procesov porabi ogromno električne energije, vse to pa zahteva zelo zmogljivo strojno opremo.

Bitcoin Promo Slovenija Kako varna je naložba v Bitcoin, Etherum in druge kriptovalute

Po ugotovitvah neodvisne raziskovalne družbe Fundstrat, objavljenih 16. novembra, je spodnja meja vrednosti bitcoina, pri kateri se ga še izplača rudariti, 7000 dolarjev. Bloombergovi analitiki ocenjujejo, da je dejanska meja sicer verjetno nekoliko nižja, saj imajo nekateri rudarji dostop do cenejše elektrike in strojne opreme.

Na preži kot hijene

Prav močan porast prodaje slednje je po razcvetu rudarjenja razveselil proizvajalce, predvsem tovarne čipov. Te bi v primeru množičnega opuščanja rudarjenja ostale brez deleža prihodkov. Ena od družb, ki je najbolje izkoristila kriptomrzlico, je Taiwan Semiconductor Manufacturing, ki podatkov o morebitnem padanju prodaje sicer ne razkriva.

kriptovaluta Promo Uporabno Zakaj Slovenci kupujejo Bitcoin na Kriptomatu?

Analitiki sicer dodajajo, da bi upad rudarjenja skoraj gotovo izkoristili tisti, ki bi se s to dejavnostjo še vedno ukvarjali. Ker bi bila konkurenca manjša, bi lahko to s pridom izkoristili, kar pa bi zavrlo padanje vrednosti bitcoina.

Komentarjev 15
 • matjaz28 16:53 02.december 2018.

  Kateri idiotski članek... Danes je BTC plus 5 procentov.... Kdo bere take idiotizme, da o komentatorji, ki spremljajo BTC zadnje leto ne govorim. BTC je po vaše Oz za podobne paciente, ki pojma nimajo o čem Govorijo umrl že ene ...prikaži več 300...taksni padci so se tukaj že dogajal in se še bodo... Nikamor pa kripto valute ne gredo... Prej bo šel fiat sistem v k.... Ker pač neomejeno tiskanje denarja se v zgodovini se nikoli ni dobro končalo in se ne bo niti tokrat.

 • Avatar vec
  vec 14:37 02.december 2018.

  pričakujem padec na 200 USD in potem odboj na .......

 • Snežinko 10:46 02.december 2018.

  A se hišica iz kart sesuva, ane...? prej, ko bo šel v kukulele, bolje bo. Med mnogimi stvarmi se bomo med drugim rešili izsiljevalskih mailov, ki zahtevajo plačilo v bitcoinih.