Svet
29 ogledov

Bodo sredi sezone zaprli dostop do Dalmacije?

Kolona pred trajektom v Zadru Pixell
Dalmatincem je zavrela kri zaradi dvajsetodstotne podražitve trajektnih prevozov na otoke, saj menijo, da bodo izgubili turiste. Predsednik gospodarskega združenja za Dalmacijo je celo napovedal protestno zaprtje tunela Sveti Rok, če vlada ne bo znižala cen prevozov za trajekte.

"Pocenite prevoze s trajekti ali pa bomo postavili zapornico pred tunel Sveti Rok," vladi napoveduje predsednik gospodarskega združenja za Dalmacijo Hrvoje Marušić. Kaj več o načrtu zaprtja tunela, ki povezuje notranjost Hrvaške z Dalmacijo, ni želel povedati, za tportal.hr je dodal le: "Tisti, ki jim je namenjena, dobro vedo, o čem govorim."

Kot smo že poročali, so se prevozi Jadrolinije s trajekti na hrvaške otoke podražili za 20 odstotkov s 1. junijem. Štiričlanska družina bo odštela tudi po 200 evrov za prevoz. Dalmatinci so zato prepričani, da bodo turisti zato letos raje ostali na celini ali pa odšli v Grčijo, Turčijo ali Egipt, kar je katastrofa za Dalmacijo, kjer je turizem glavni vir zaslužka.

Marušić zato meni, da bi se državi bolj izplačalo, če ne bi dovolila podražitve prevoza s trajekti: "Spodbujati mora turistično dejavnost." Več zaslužka bodo imeli Dalmatinci, več denarja bo država dobila prek davkov, pravi.

Jadroliniji zagotovljen monopol

A državno podjetje Jadrolinija si lahko privošči dvajsetodstotno podražitev, saj ima monopol. Tudi po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo ima zagotovljen poseben položaj do leta 2017.

Jadrolinija je deležna tudi skoraj 41 milijonov evrov težke državne subvencije, medtem ko druga podjetja, ki se ukvarjajo s pomorskimi prevozi, skupaj dobijo 10,5 milijona evrov subvencij.

Dalmatinci zdaj čakajo na odgovor iz Zagreba.

Komentarjev 6
  • maboze1x 15:07 05.junij 2012.

    Da si en mal "nabasator",a? :)

  • heavyd 13:40 05.junij 2012.

    You wish. Kaj bo šele, k bojo v EU. Kroati namreč brez razloga in truda same sebe cenijo ko da so darilo boga.

  • vladek 12:03 05.junij 2012.

    Najbrž si se vozu s kolesom