Svet
13 ogledov

Bodo uzakonili korupcijo?

Anna hazare, protest, Indija Reuters
Indijsko vlado presenetili spontani protesti proti korupciji. Medtem glavni ekonomski svetovalec vlade predlaga uzakonjenje podkupovanja.

Priljubljen indijski borec proti korupciji Anna Hazare je zmagal v tokratni bitki proti premierju Manmohanu Singhu, potem ko je dva tedna z gladovno stavko zahteval soočenje oblasti s korupcijo.

Štiriinsedemdesetletnika, ki se je nameraval postiti do smrti, so aretirali v torek, kar je sprožilo spontane proteste po vsej državi. Ti so v Indiji tako redki, da so vlado popolnoma presenetili. Po njegovi aretaciji so oblasti za kratek čas prijele tudi kakih 2.600 privržencev samo v prestolnici New Delhi. Zaradi pritiskov so Hazareja izpustili, sam pa ni hotel iz ječe, dokler mu niso dovolili nadaljevati in voditi protestov proti podkupovanju.

Predlog za legalizacijo podkupovanja požel odobravanje

"Korupcija tako prežema indijsko družbo, da je glavni ekonomski svetovalec vlade, Kaušik Basu, predlagal legalizacijo izplačil podkupnin. Predlog je bil deležen navdušene podpore podjetij, kar je tudi pričakovano, saj so največji podkupovalci v Indiji prav podjetja," je zapisal urednik indijskega časopisa Open Manu Joseph za New York Times.

V vrsti korupcijskih škandalov so padli mnogi direktorji, člani sicer šibke opozicije, ministri in sodniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.