Svet
471 ogledov

Boeing priznal, da gre za njihovo napako

letalo boeing 737 Max 9 odpadla vrata
1/2
Profimedia
Ameriški proizvajalec letal Boeing je prevzel odgovornost za incident z odpadlim panelom z vrati.

Kot je v torek sporočil glavni izvršni direktor družbe Dave Calhoun, bodo zagotovili popolno preglednost podatkov, potrebnih za preiskavo, in polno sodelovanje s preiskovalci, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je na srečanju z zaposlenimi dejal Calhoun, bo družba učinkovito sodelovala z Nacionalnim odborom za varnost v prometu (NTSB), Zvezno upravo za zračni promet (FAA) in drugimi pristojnimi organi. "Za začetek smo priznali našo napako," je povedal.

V stiku so tudi s kupci modela 737 Max 9. Po podatkih FAA jih po vsem svetu leti 171. "Izvedli bomo posodobitve na podlagi njihovih odzivov in zahtev," je napovedal.

letalo boeing 737 Max 9 odpadla vrata | Avtor: Profimedia Profimedia

V preteklosti že soočeni s težavami

Težava po navedbah AFP predstavlja vnovično poglobitev krize za Boeing, ki se je v preteklosti že soočal s težavami modelov Max. Pred petimi leti je strmoglavljenje dveh letal Boeing 737 Max poskrbelo za eno najdaljših prizemljitev.

Z boeinga 737 Max 9 družbe Alaska Airlines s 177 ljudmi na krovu je v soboto kmalu po vzletu odpadel panel z vrati. Letalo je moralo zasilno pristati, nekaj potnikov pa je potrebovalo zdravniško pomoč.

FAA je nato prizemljila vsa nova Boeingova letala 737 Max 9 v ZDA. Kot je sporočila, bodo letala ostala prizemljena, dokler ne bodo končani potrebni pregledi, kar vključuje vrata za izhod z leve in desne strani kabine, sestavne dele vrat ter pritrdilne elemente.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:43 11.januar 2024.

    Tole pa bo odškodnina za frišne gate