Svet
5 ogledov

Boja s Putinom ne bo

Vladimir Putin se je o imenih novih ministrov dopoldne pogovarjal z ruskim preds Žurnal24 main
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev si želi drugi predsedniški mandat, a se v boj ne bo podal, če bo njegov nasprotnik Vladimir Putin.

Dmitrij Medvedjev še ni uradno napovedal svoje kandidature na predsedniških volitvah prihodnje leto, tako kot tudi ne Vladimir Putin. "Povem vam eno stvar: verjamem, da si vsak voditelj, ki zaseda položaj predsednika, mora želeti kandidirati," je v intervjuju za Financial Times dejal Medvedjev in dodal, da je povsem drugo vprašanje, ali "bo sprejel to odločitev ali ne". Kot je dejal, je "ta odločitev nekako ločena od njegovih želja".

Po besedah Medvedjeva sta s Putinom "kolega in stara prijatelja" in še vedno "v veliki meri predstavljata isto politično silo". Kandidiranja proti Putinu si ne predstavlja. "V tem smislu bi tekmovanje med nama lahko škodovalo tistim nalogam in ciljem, za katere sva si v zadnjih letih prizadevala," meni Medvedjev. Ob tem je dodal, da to ne bi bil "najboljši scenarij za Rusijo v tej konkretni situaciji".

Spremenil bi politični sistem

V primeru zmage na volitvah bi Medvedjev uvedel bolj kompetitiven politični sistem, ki je ključen za uresničitev njegove vizije sodobnejšega gospodarstva. Po njegovi oceni namreč "v odsotnosti politične konkurence začenjajo izginjati temelji tržnega ekonomije". Nakazal je tudi, da bi lahko znova uvedli volitve guvernerjev 89 ruskih regij, ki jih je v okviru centralizacije države odpravil Putin.

Ruski predsednik je v zadnjem času že večkrat jasno pokazal, da je samostojen. Med drugim je kritiziral Putina zaradi njegove ostre kritike operacije zahodnih sil v Libiji. V pogovoru za Financial Times pa je poudaril, da bi bilo povsem neustrezno, če bi dejali, da se razhajanja med njima povečujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.