Svet
21262 ogledov

Bojijo se, da bi zdaj lahko počilo še v Bosni in Hercegovini

Bosna Sarajevo zastava
Okoli 500 rezervistov mednarodne misije EUFOR bo v prihodnjih dveh tednih razporejenih po državi.

Zaradi poslabšanje varnostne situacije na mednarodni ravni bi lahko do konflikta prišlo tudi v Bosni in Hercegovini, menijo v mednarodni misiji EUFOR. Johann Sattler, vodja delegacije, je zato napovedal, da bodo za utrjevanje stabilnosti v državi v BiH napotili okrog 500 rezervistov, poroča N1 BiH.

Šlo naj bi za previdnostni ukrep, ki odraža brezkompromisno predanost EU in EUFOR glede zagotavljanja ozemeljske integritete in suverenosti BiH. Pripadniki misije so sicer v državi prisotni že od leta 2004, trenutno naj bi jih bilo okrog 600, skupno jih bo po novem 1100. 

Dodali so, da situacijo pozorno spremljajo in lahko zagotovijo tudi dodatne enote, vendar da neposredne grožnje varnosti in stabilnosti trenutno ni.

Diplomat Marko Makovec je sicer pred dnevi za N1 že opozoril, da bi ukrajinska kriza lahko vplivala tudi na Zahodni Balkan, saj da je v BiH trenutno resna politična kriza. Ob tem naj bi Republika srbska ocenila, da lahko priložnost izkoristi in pridobi pristojnosti, ki so jih med 2000 in 2004 prenesli na državno raven.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Dusan12 16:36 16.marec 2022.

    Dodik je že spokal kufre, baje se s tranvajem pelje na Dedinje kjer ima vilo vredno 7 miljonov eurov

  • Zlate 18:32 24.februar 2022.

    Resnično mi ni jasno - so vsi bebavi oz. kaj jim ni jasno? Eskalacija konfliktov v Bosni lahko kvečjemu narašča, če narode, ki niso za skupaj, rinejo v skupno državo. Pa je ja jasno, da ljudi, ki se ne prebavljajo, ...prikaži več ločiš in ne tlačiš v isti prostor... 🤦

  • eminenca 17:02 24.februar 2022.

    ja, sej , zdej bo pa povsod počilo, moram pogleda kolo, če mi slučajni v tem času ni počila guma ... vse je možno, vse poka ... fake news