Svet
27360 ogledov

Bomo na Hrvaškem plačevali tudi to?

Reševanje gorski reševalci GRS Tolmin Fotografija je simbolična.
Na Hrvaškem so stekle razprave v smeri morebitnega dodatnega zaračunavanja turistom.

Akcija reševanja dveh mladih tujih turistov na Biokovu, v kateri je sodelovalo okrog 25 pripadnikov reševalne službe, je na Hrvaškem obudilo razprave o morebitnem plačevanju uslug slednjih.

Kot izpostavljajo zagovorniki ideje o zaračunavanju reševalnih akcij, gredo predvsem tuji turisti povsem nepripravljeni v naravo; ko podvig krene v napačno smer, pokličejo reševalce. Pri tem ni nobena redkost, da se v akcijo vključi tudi helikopter.

Hrvaška obala Zadovoljstvo Svet Slovenci drli k Hrvatom

"Mi smo nujna pomoč. Pomagali bomo vsakomur v stiski ne glede na to, ali je sam kriv, da se je izpostavil nevarnosti. Reševanje je naše poslanstvo. Če bi se želeli ukvarjati z zaračunavanjem svojih uslug, bi šli med trgovce. Vsekakor imajo reševalne akcije tudi svojo finančno vrednost, stroški so visoki, vendar s tem vprašanjem se bo morala ukvarjati država," je pri dilemah okrog plačevanja za Večernji list izpostavil prvi mož hrvaške reševalne službe Vinko Prizmić.

Dodal je, da ura helikopterja stane dobrih osem tisoč evrov in izpostavil, da gre za stoške, ki bremenijo državo. V kolikor bi jih želeli zaračunati tistim, ki jim reševalci priskočijo na pomoč, bi se morali registrirati na trgu. "To je izven naših pristojnosti. Še enkrat, mi bomo vedno priskočili na pomoč. Komu naprtiti stroške, ki pri tem nastanejo, s tem pa naj se ukvarja država."

Glede na to, da takšne ideje za zdaj še nimajo resnejših obravnav, ni pričakovati, da bi turistom, ki se znajdejo v stiski in potrebujejo reševalce, izstavili račun za nastale stroške.

* Fotografija je simbolična.

Hrvaška plaža Hrvati sami Svet "Jadran je drag!" Plaža Medveja Nezanimanje Svet Hrvati v resnih težavah

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • miho 07:55 09.maj 2018.

    Turisti (in domačini) na Hrvaškem plačujejo DDV, ki je eden najvišjih v EU, poleg tega pa tam obstaja DDV tako na državni kot tudi na županijski ravni. Torej, država kar dosti pobere od turistov. To pa je vir za plačevanje ...prikaži več takšnih stvari, kot je npr. reševanje... (kot berem, bremeni proračun ene izmed ravni države)

  • Matjaz Mraz 21:37 08.maj 2018.

    Edino pravilno. Tudi pri nas bi morali neodgovrnim posameznikom krepko zaračunati stroske resevanj. In kaksen naslov:tipicno za rumeni tisk. Sem misli L, da bodo zaracunavali tudi morski zrak, glede na bombasticnost naslova

  • Tadej 19:08 08.maj 2018.

    Od kod so stroski tako visoki? Kaj to se gre slucajno za sposojo helikopterja?