Svet
17431 ogledov

"Jadran je drag!"

Hrvaška plaža
Na Jadranu se ne more ničesar iskati brez debele denarnice, cene ob morju komentira Večernji list.

Večernji list danes pod drobnogled jemlje cene ob hrvaškem morju.

"Veliki hotelski kompleksi si ne morejo privoščiti zaletavosti glede cen, zato pa ni meja za podražitev kave, pice, ..." piše Večernji list, ki dodaja, da je ob morju vsako leto potrebna debelejša denarnica. Cene diktira povpraševanje, hrvaški turizem pa cveti. Letovanje se je zato podražilo v vseh ozirih; od namestitve, prevoza, turistične takse, cene v restavracijah so višje, dražja je kava, sladoled, ...

Večernji list piše, da za 16 milijonov tujcev, kolikor jih je lani počitnikovalo na Hrvaškem, očitno to ni težava. Za počitnice naj bi povprečno namenili eno in pol mesečno plačo, kar za najbolj številčne goste na Hrvaškem, Nemce, pomeni okrog tri tisoč evrov. Hrvaške plače tega ne dosegajo, zato, ugotavlja Večernji list, letovanje zanje ob domačem morju postaja predrago.

Lani si je počitnice na morju privoščilo okrog dva milijona Hrvatov, vsak drugi je letoval v hotelu. Večina je izbrala cenejše hotele s tremi zvezdicami, kjer je za sedem polpenzionov na vrhuncu sezone potrebno odšteti okrog 500 evrov po osebi, vendar če se namestitev rezervira že zdaj, ne julija ali avgusta.

Apartma na Hrvaškem Apartma na Hrvaškem Slovenija Šok po prihodu: umazanija, golobji iztrebki in plesen

Dokler je povpraševanje ...

Letos naj bi po podatkih Večernjega lista 420 tisoč Hrvatov že rezerviralo počitnice v privatnih namestitvah, a pri tem ne bodo mogli mimo dražjih kav, pijač, sladoleda ... "Ravno teh manjših podražitev se moramo najbolj bati. Naša turistična ponudba je še vedno iskana, a podražitve ne morejo iti v nedogled. Kje je meja? Mejo bo postavil potrošnik," opozarja Selimir Ognjenović, eden izmed hrvaških turističnih delavcev.

Nekdanji lastnik turistične agencije, zdaj pa predavatelj na fakulteti Ivan Pukšar pri tem za Večernji list meni, da "antipatično" visoke cene lahko preženejo domače, hrvaške goste, zagotovo pa ne predstavljajo nevarnosti za celotno sezono. "Vsako leto je na svetu 80 milijonov novih turistov. Dokler številke rastejo, je vse OK," sklene Pukšar.

Plaža Medveja Nezanimanje Svet Hrvati v resnih težavah

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Bobo007 12:15 03.maj 2018.

    Prosim brez bedarij... Cene so enake,kot v Ljubljani ali pri nas na obali...

  • Sašo Čepon 10:03 03.maj 2018.

    Nabijanje u prazno. Včeraj sem se vrnil z Lošinja, kjer sem se, kot že 10 let, imel odlično. Za 6 dni mobilne hišice xLine sem plačal 270€ s čiščenjem. Parkrat smo šli na pico v Osor, najdražja mislim, da je ...prikaži več 55 kun, kavica 10 kun, pivo 16 kun. V Lošinju na rivi je gostilna, kjer na tabli pred njo piše: Ramstek na žaru 60 KN, file brancina / orade s prilogo 90 KN. Skratka, cene so nižje kot v LJ, tako, da ne nabijajte brez veze...

  • klincek 08:56 03.maj 2018.

    Trenutno sva na Mljetu.Cene so pretirano visoke.Npr.pivo toceno pol lit.32 kun, kapucin 16kun.Trgovine dve vendar obe zaprti, ker se ni sezona.U glavnem videl sem ta otok in se ne mislim vracat.

Sorodne novice