Svet
15 ogledov

Breivik hotel spoznati papeža ali Putina

Anders Behring Breivik Reuters
Norveški morilec Anders Behring Breivik je bil zelo naklonjen tudi ruskemu premierju Vladimirju Putinu, ki ga je opisal kot človeka, vrednega spoštovanja, in enega izmed dveh moških, ki bi si ju najbolj želel spoznati. Putinov tiskovni predstavnik Breivikove komentarje opisal kot "blodnje norca".

Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik ruskega premierja Vladimirja Putina, je Breivikove želje, da bi rad spoznal premierja, opisal kot "blodnje norca", od Breivika pa se je ogradila tudi prokremeljska mladinska skupina, ki jo je Breivik hvalil v svojem manifestu pred petkovim bombardiranjem Osla in morilskim pohodom na otoku Utoya. 

Zaradi Breivikovih izjav so se na ruskem socialnem omrežju Vkontakte, podobnem Facebooku, pojavili številni komentarji, zato so, kot poroča agencija Reuters, uporabnikom blokirali dostop do skupine prijateljev, ki so Breiviku izrazili podporo.


"Breivik je reinkarniran hudič"

Putinov predstavnik je po poročanju časnika Kommersant Breivika opisal kot "reinkarniranega hudiča". "Popolnoma nor je in ne glede na to, kaj je napisal ali rekel, gre za blodnje norca," je dejal Peskov.

Občudovanje papeža in Putina

Breivik je Putina v svojem 1.500 strani dolgem manifestu opisal kot poštenega in odločnega voditelja, vrednega spoštovanja.

"Imenuj enega živega človeka, ki bi ga rad spoznal," se je Breivik v manifestu retorično vprašal in odgovoril: "Papeža ali Vladimirja Putina."

"Na tej točki nisem prepričan, ali bi bil lahko naš najboljši prijatelj ali najhujši sovražnik," je o Putinu še zapisal Breivik, v manifestu pa omenja tudi Japonsko kot model države, ki se odmika multikulturalizmu, zato bi rad spoznal nekdanjega japonskega premierja Tara Asa.

Komentarjev 3