Svet
24 ogledov

Poslušal iPod, da ne bi slišal krikov

Žrtve napada na otoku Utoya.
1/8
časnik Dagbladet
Anders Behring Breivik med streljanjem na otoku Utoya poslušal glasbo iz filma Gospodar prstanov. Policija je začela objavljati imena žrtev napadov. Ljudje pred blok, kjer je živel z materjo, prinašajo rdeče vrtnice.

Nemški Bild piše, da rože niso za morilca, ampak za njegovo mamo. Po prepričanju sosedov je ona žrtev svojega sina.

Sosedje je od petka, ko se je na Norveškem zgodila tragedija, niso več videli. V bližnjem lokalu je eden izmed sosedov za omenjeni časnik dejal, da je bila Breivikova mati zelo prijazna ženska in da jo bodo, če se bo vrnila, podprli in ji pomagali. "Upam, da je z njo vse v redu," je še dejal.

Kaj razkriva manifest?

1.500-stranski manifest daje vse več podatkov, kakšna oseba je množični morilec Anders Behring Breivik, ki je z bombnim napadom v Oslu in strelskim pohodom po otoku Utoya po zadnjih podatkih pobil 84 ljudi. Danes naj bi objavili seznam z imeni žrtev.

Nekaj ur pred napadom je zapisal, da namerava med masakrom poslušati delo Luks eterna Clinta Manslla, ki so ga uporabili v dveh delih Gospodarja prstanov – vsakič med množičnimi vojnimi scenami. Ravno to glasbo je izbral, ker se mu je zdelo "navdihujoče delo, ki vzbuja strasten bes".

"Poslušal bom iPod, dal zvok na maksimum, tako bom lahko potlačil strah, če bo treba," je zapisal.

"Celoten primer nakazuje, da je nor," pa je danes dejal Breivikov odvetnik, Geir Lippestad, ni pa še mogel povedati, ali se bo njegov klient skliceval na neprištevnost. Dejal mu je, da je bil prepričan, da ga bodo odkrili že veliko prej, in da je bil kar nekoliko presenečen, ker mu je v celoti uspelo izpeljati smrtonosni načrt.

Breivik povezan z Britanci?

Britanska policija medtem preiskuje navedbe, da naj bi bil Breivik povezan z britanskimi desničarskimi skrajneži, napade pa naj bi načrtoval tudi v Veliki Britaniji.

Britanski mediji poročajo, da se je Breivik lani udeležil shoda skrajno desničarskega gibanja English Defence League (EDL), z okoli 150 člani gibanja pa naj bi bil v rednih stikih prek elektronske pošte. Po navedbah enega od članov gibanja je imel Norvežan "hipnotičen učinek" na ljudi.

Borghezio podprl Breivika, Wilders zanika odgovornost

Italijansko javnost pa so vznemirile izjave evropskega poslanca Maria Borghezia, ki je podprl ideje Breivika, zaradi česar se je nanj vsul plaz kritik, poroča STA. Nizozemski skrajni desničar Geert Wilders je napade kritiziral in jih označil za "zaušnico globalnemu protiislamskemu gibanju".

Vodja skrajne desničarske Stranke za svobodo (PVV), Wilders, ki je sicer znan po svojem sovraštvu do islama, je ocenil, da je šlo za zlorabo boja proti islamizaciji s strani psihopata, obenem pa je zavrnil odgovornost stranke ali sebe osebno za napada v Oslu in otoku Utoya. "Niti PVV niti jaz nismo odgovorni za dejanja osamljenega idiota, ki je zlorabil miroljubne ideale protiislamističnega gibanja na tako nasilen način," je poudaril.

Evropski poslanec iz vrst Severne lige, Borgezio, pa Breivikovo nasprotovanje islamu podpira, kot tudi njegovo oceno, da se je Evropa predala, ko se je prenehala boriti proti islamizaciji. Po poročanju časnika La Repubblica je dejal, da sicer ne podpira Breivikovega nasilnega dejanja, da pa so nekatere njegove zamisli dobre, celo odlične. Borghezio namreč meni, da je nasilje posledica invazije priseljencev.

"Kristjani ne morejo biti žrtveno jagnje. Moramo jih varovati. To je moje sporočilo. Razumljivo, ne na takšen način, vendar jih je treba zaščititi," je za radijsko pogovorno oddajo La Zanzara še dejal Borghezio.


Najstniški prepir zanetil sovraštvo?

Dvaintridesetletni Breivik je po včerajšnjem uvodnem zaslišanju, na katerem je priznal odgovornost za eksplozijo in streljanje, vendar hkrati dejal, da se ne počuti krivega, ostal v priporu.Obtožili naj bi ga zaradi zločinov proti človečnosti, za kar bi lahko dobil zaporno kazen do 30 let zapora.
Pojavljajo se ugibanja, od kod izvira tako globoko sovraštvo do tujcev. V manifestu je zapisal, da je bil v najstniških letih njegov najboljši prijatelj po rodu Pakistanec.


Zapisal je, da ga so ga prijatelji iz tolpe pakistanskega prijatelja redno pretepali, naposled se je le odločil, da se ne bo več družil z njimi. Mediji zdaj špekulirajo, da naj bi bili ravno ti pretepi osnova za sovraštvo do tujcev in prepričanje, da ravno migracije uničujejo njegovo državo.

Norveške varnostne službe naj bi Breivika spremljale že od marca letos, ko je prek spleta naročil velike količine gnojila. Ker pa je imel prijavljeno kmetijo, so menili, da Breivik gnojila ne bo porabil za kake druge namene, in tako sklenili, da ne predstavlja nobene varnostne grožnje.

Žalna knjiga tudi v Ljubljani

Tudi na norveškem veleposlaništvu v Ljubljani je odprta žalna knjiga, v katero se lahko vpišete še jutri med 10. in 13. uro.

Danes sta se med drugim že vpisala predsednik republike Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk.

"Predsednik republike je zapisal, da smo v Sloveniji globoko pretreseni ob nepopisno tragični usodi, ki je doletela žrtve nedavnega grozovitega zločina v Oslu in na otoku Utoya. Vsem svojcem žrtev in prijateljskemu norveškemu narodu, vladi in kraljevemu paru je izrekel globoko sožalje," so zapisali v uradu predsednika.

 

Komentarjev 4
  • zic 19:24 26.julij 2011.

    aja, pa še to, pa je lepo do konca lajfa preskrbljen...zapor, toplo, tv, računalnik, fitnes..sploh se mu ne bo treba več pahat za zasluškom ipd. No in kje je tle logika? jo enostavno ni!!! Zdej bi ga mogl dat, da ...prikaži več gara, da kri ščije do konca lajfa, to bi pa bilo nekako pravici zadoščeno, čeprav je tudi to pljunek v morje proti grozoti, ki jo je naredil

  • zic 19:22 26.julij 2011.

    še pred kratkim so basal, kako bodo kamele pile vodo iz Rena...zdej na konc nas bo pa pokopol en miroljuben narod, ki mu ne bi nikoli predpisal takega nečloveškega dejanja, ajde sej se je res samo enmu odpilil ampak...folku se ...prikaži več zadnje čase res šejka!!!!

  • ak 15:39 26.julij 2011.

    Je pa bila ta skladba posebej prirejena in izvajana za trailer 2. dela gospodarja prstanov: Stolpa.