Svet
405 ogledov

Breivik prepričeval sodišče, naj ga izpustijo

Anders Breivik Epa
Obsojeni norveški množični morilec Anders Breivik se je prvič po nekaj letih danes pojavil na sodišču, ki naj bi odločalo o tem, ali ima sedaj 42-letni skrajnež, ki je leta 2011 ubil 77 ljudi, pravico do predčasnega izpusta iz zapora.

Anders Breivik, ki je v morilskem pohodu leta 2011 ubil 77 ljudi, je bil leta 2012 obsojen na najvišjo kazen 21 let zapora z možnostjo predčasnega izpusta po desetih letih.

A njegov današnji nastop ni pustil dvoma glede njegovih skrajno desničarskih prepričanj, ki se tudi več kot deset let po krvavem dejanju niso spremenila, poroča dpa, ki dodaja, da je malo verjetno, da bodo Breivika predčasno izpustili na prostost.

Breivik Svet Breivik uspel na sodišču

Breivik, ki se je vmes preimenoval v Fjotolfa Hansena, je današnje zaslišanje za pogojni izpust izkoristil za to, da je predstavil svoja skrajna desničarka stališča, zaradi česar ga je sodnik večkrat opomnil. Oblečen v črni suknjič in belo srajco ter zlato kravato, je ob prihodu v prostor, ki je bil iz športne dvorane zapora Skien, kjer je zaprt, spremenjen v sodno dvorano, dvignil iztegnjeno desnico v nacistični pozdrav, v roki pa držal na papir napisana skrajna sporočila.

V svojem nagovoru je Breivik spregovoril o nacionalizmu, ideologiji in "kulturni vojni". Povedal je, da je bil zgolj vojak gibanja Kri in čast, za katerega je dejal, da je odgovorno za napade, ob tem pa priznal, da se je pustil radikalizirati. Danes se distancira od nasilja in terorja, vendar pa ostaja nacionalsocialist in bo svoj boj nadaljeval na nenasilen način, je povedal.

Breivik je 22. julija 2011 v enem dnevu na več lokacijah skupno ubil 77 ljudi, med njimi večinoma najstnike, ki so se udeležili tabora pomladka norveške laburistične stranke na otoku Utoya nedaleč od prestolnice Oslo.

Anders Breivik Svet Breivik v sodno dvorano z nacističnim pozdravom

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
  • jozicamurn 12:25 21.januar 2022.

    Long live Breivik!

  • jozicamurn 12:25 21.januar 2022.

    Osebno sem za njegovo oprostitev, človek je naš sodobni zaščitnik in z veseljem bi se vključila v njegovo stranko proti multi-kulturi in degradaciji lastne kulture s strani invazivnih kultur in versko vodenih fanatikov drugih ver. Švedska mora ostati bela Švedska ...prikaži več in to ni rasizem, ampak dejstvo, ki bi moralo veljati za vsako belo državo, ki je bila skozi zgodovino bela. Prihajajo od drugog te migrantje džihadisti in ti želijo spreminjati zakone in življenje v prid njihovim ideologijam. NE!