Svet
575 ogledov

Breivik trdi, da mu kršijo pravice

Anders Breivik Profimedia
Norveško sodišče je zavrnilo tožbo zaradi domnevno nehumanih pogojev v zaporu, ki jo je v začetku leta vložil desničarski skrajnež Anders Behring Breivik, ki je leta 2011 v terorističnem napadu ubil 77 ljudi.

Norveško sodišče zavrnilo Breivikovo tožbo zaradi domnevno neprimernih pogojev v zaporu. Odkar je bil leta 2012 obsojen, je namreč izoliran in nima stikov z zunanjim svetom, kar naj bi pri njem vzbudilo samomorilske težnje.

Breivik je v začetku leta vložil tožbo proti državi in trdil, da v zaporu Ringerike, kjer prestaja 21-letno zaporno kazen, trpi zaradi nečloveških pogojev, s katerimi norveške oblasti kršijo njegove pravice in pri njem vzbujajo samomorilske težnje.

Norveško sodišče pa je danes odločilo, da so pogoji, v katerih prebiva, dovolj udobni in upravičeno strogi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Breivik ima v zaporu dobre materialne pogoje in relativno veliko svobode," je v utemeljitvi zapisala sodnica Birgitte Kolrud.

Anders Breivik | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav obsojeni desničarski skrajnež trdi, da so mu zaradi bivanja v izolaciji kršene pravice, ima v zaporu dostop do več prostorov v dveh nadstropjih, ki vključujejo kuhinjo, jedilnico, televizijsko sobo z igralno konzolo in sobo za telovadbo.

Med tokratnim sojenjem se je sicer izkazalo, da je Breivik med prestajanjem zaporne kazni trikrat poskušal narediti samomor, gladovno stavkal, vzklikal nacistični pozdrav "Sieg Heil" in z lastnimi iztrebki na stene risal simbole, kot je svastika.

Izvedenca prepričana, da predstavlja enako nevarnost kot pred 13 leti

Vendar sta dva izvedenca na sodišču povedala, da po njunem mnenju ni niti depresiven niti resnično nagnjen k samomoru. "Breivik danes predstavlja enako nevarnost kot leta 2011," je poudaril državni odvetnik Andreas Hjetland.

Breivik je na podlagi podobnih obtožb v preteklosti že tožil državo, pri čemer mu je okrajno sodišče v Oslu leta 2016 ugodilo, vendar so nato odločitev v prid države spremenila tako višja sodišča na Norveškem kot tudi Evropsko sodišče za človekove pravice.

Otok Utoya. | Avtor: Reuters Reuters

Danes 45-letni desničarski skrajnež je 22. julija 2011 v vladnem predelu Osla sprožil avtomobil bombo in pri tem ubil osem ljudi. Nato se je odpravil na otok Utoya, kjer je v morilskem pohodu ubil 69 ljudi, med njimi večinoma najstnike, ki so se udeležili tabora pomladka norveške laburistične stranke. Za to je bil leta 2012 obsojen na najvišjo kazen 21 let zapora.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Kmodri_ 13:47 16.februar 2024.

    V tako opevanih ZDA bi ga že zdavnaj skurili....sam omenim...

  • bobubob 08:46 16.februar 2024.

    Zapor mora biti tak, da se vanj nihče nikakor ne želi vrniti. Nekako tako je izjavil nek južnoameriški politik, ko so ga novinarji pobarali o razmerah v njegovih zaporih...sploh pa naj to velja za okorele povratnike. Pa bo hitro dovolj ...prikaži večj in stavb in paznikov.

  • Ender3 20:12 15.februar 2024.

    Še en od tistih t.i. kalimerov..