Svet
16 ogledov

Brez odvetnika in pravic

Džohar Carnajev EPA
Zdravstveno stanje hudo poškodovanega osumljenca za ponedeljkov teroristični napad na bostonskem maratonu ostaja resno.

19-letni Džohar Carnajev, ki so ga aretirali v petek zvečer, je med drugim izgubil veliko krvi. Bolnišnica, kjer ga zdravijo, je sicer strogo zavarovana, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po prijetju najstnika se zastavlja veliko vprašanj. Če si zdravstveno opomore, tako na primer še ni jasno, pred katerim sodiščem se bo moral zagovarjati. Je pa znano, da mu v primeru obtožbe grozi smrtna kazen.

Po nekaterih poročilih mu policija sploh še ni prebrala pravic. Ameriško pravo sicer v določenih primerih, ko je ogrožena javna varnost, policija zasliši osumljenca tudi brez tega, da mu preberejo pravice, in tudi brez odvetnika.

Sovražni borec

ZDA naj bi namreč po poročanju CNN Carnajeva zadrževale kot sovražnega borca, kar naj bi jim omogočilo zaslišanje brez odvetnika in drugih pravic. Nekateri ugledni ameriški pravniki sicer poudarjajo, da je to povsem v nasprotju z zakoni, saj okoliščine takšnega statusa ne dovoljujejo.

Sicer pa je ruska tiskovna agencija Itar-Tass danes poročala, da so ruske varnostne agencije v primeru bratov Carnajev vzpostavile stike s "tujimi partnerji". Novica ni uradna, jo je pa agencija pridobila iz dobro obveščenega vira.

Ruske agencije menda v tujino niso mogle posredovati kakšnih zelo uporabnih informacij, saj sta brata že dalj časa živela v tujini. Kot pomembno pa vir izpostavlja dejstvo, da je bil stik navezan in se nadaljuje.

Njun oče Anzor Carnajev je po prijetju Džoharja sinu sporočil, naj policiji pove čisto vse in naj bo pošten. V tem tednu je bil mladenič večkrat v stiku z očetom, ki živi v Mahačkali v ruski republiki Dagestan. Govorila sta tudi o tragediji v Bostonu, v pogovorih za ABC pa je njegov oče vseskozi zagotavljal, da je sin nedolžen, in ga pozival, naj se preda in se vrne v Rusijo, kjer naj bi ga čakala lepa prihodnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.