Svet
8816 ogledov

Brez usmiljenja: Borci Hamasa pokončali ranjene izraelske vojakinje

Hamas Prtscr
Ranjene so se skrivale pod mizo, niso jim prizanesli.

Britanski DailyMail je objavil posnetek eksekucije izraelskih vojakinj. Po tem, ko so jih ranili z granatami, so jih brutalno usmrtili iz neposredne bližine, ko so se skrivale za mizo. Video je posnel Hamasov napadalec med napadom v soboto, 7. oktobra, kot kaže, je šlo za napad na eno od izraelskih vojaških baz.

Sliši se vojakinje, ki jokajo od bolečine in strahu, ko jih napadalci s puškami obkrožijo. Za trenutek je bilo videti, kot da so si strelci premislili, približali so se mizi, za katero so se skrivale ženske, in odmaknili pisarniški stol, medtem ko so govorili v razmeroma mirnih tonih.

Toda hitro je postalo očitno, da so si napadalci preprosto naredili prostor za čisto usmrtitev. V zadnjih trenutkih videoposnetka eden od napadalcev dvigne puško in izstreli še nekaj strelov v okrvavljene ženske z razdalje le nekaj korakov. Izraelske reševalne ekipe, ki so prve prispele na prizorišče po Hamasovih napadih, so posnetke označile za 'jasne dokaze vojnih zločinov'.

Izrael se pripravlja na invazijo na Gazo, potem ko so pripadniki Hamasa pred dobrim tednom dni napadli številne cilje po Izraelu, ubili 1300 ljudi in zajeli talce. Izrael je prebivalce Gaze pozval, naj se umaknejo s severa na jug enklave in več sto tisoč se jih je odpravilo na pot.

Tudi Izrael je tarča kritik, da s kolektivnim kaznovanjem krši mednarodno pravo. Število mrtvih med Palestinci je do nedelje naraslo na 2750. Ranjenih je okoli 9700 ljudi. Na izraelski strani poročajo o več kot 1400 mrtvih.

Kaj lahko pričakujemo v prihodnjih dneh in kakšne bodo dolgoročne posledice vojne, v katero se počasi vpleta vse več sil, smo povprašali strokovnjaka za mednarodne odnose, dr. Primoža Šterbenca

dezurni@styria-media.si