Svet
1055 ogledov

Britanci bi še po izstopu iz EU plačevali deset milijard na leto

Brexit
1/2
EPA
London v okviru brexita pripravljen plačati 40 milijard evro, poroča The Telegraph.

Velika Britanija je pripravljena plačati do 40 milijard evrov, da bi poravnala finančne obveznosti v okviru sporazuma o izstopu države iz EU. Njihov pogoj je, da bi ta vseboval tudi trgovinski dogovor, je danes poročal britanski The Telegraph, ki se sklicuje na neimenovane visoke predstavnike v britanski vladi.

London je pripravljen plačati omenjeno vsoto le, če bi EU pristal na to, da bi bila finančna poravnava del dogovora o prihodnjih odnosih, ki bi vključeval tudi trgovinski dogovor, so pojasnili viri.

Po navedbah virov je takšna ponudba Londona edini način, da bi se premaknili z mrtve točke. To je sicer prvič, da je britanska stran predstavila natančnejše številke glede finančnih obveznosti, poroča časnik na svoji spletni strani.

Plačilo za dostop do trga EU le malo manj kot članarina

Britanska stran naj bi predlagala prehodni dogovor, v skladu s katerim bi Velika Britanija plačala deset milijard evrov letno še tri leta po tistem, ko bi zapustila EU marca 2019. Mimogrede, članarina s popustom, ki jo plačuje Velika Britanija, je okrog 14 milijonov evrov letno. Deset milijard evrov letno bi London plačal v zameno za dostop do evropskega enotnega trga, bila pa bi "delno poroštvo", preden bi se dogovorili o končni skupni vsoti.

V Bruslju krožijo ocene o vsoti sto milijard evrov, ki bi jih Združeno kraljestvo moralo poravnati ob odhodu iz EU. A glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier se o obveznostih Britancev javno doslej ni izrekel.

Unija namreč vztraja, da je treba najprej doreči ločitvena vprašanja, nato pa se je mogoče pogajati o prihodnjih odnosih. Med osrednjimi ločitvenimi vprašanji so poleg finančne poravnave še pravice državljanov EU na Otoku in meja z Irsko.

Britanci so se na referendumu o članstvu Velike Britanije v EU 23. junija lani izrekli za izstop iz povezave. Pogajanja o izstopu so se začela 19. junija letos, tri mesece po sprožitvi ločitvenega procesa, ki naj bi se končal marca 2019.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.