Svet
475 ogledov

Britanska opozicija pripravila strategijo

Brexit
Britanske opozicijske stranke so dosegle dogovor o strategiji za preprečitev brexita brez dogovora, ki ga je pripravljen izvesti britanski premier Boris Johnson.

Opozicija bo izstop brez dogovora skušala preprečiti s sprejetjem zakonodaje v parlamentu, poroča britanski BBC. Stranke v skupni izjavi niso pojasnile, kako in kdaj bodo skušali po zakonodajni poti preprečiti brexit brez dogovora. Poslanka zelenih Caroline Lucas je ob tem povedala, da je zakonodajna pot najbolj varna pot za odlog izstopa, ki je trenutno predviden 31. oktobra.

Predsednik laburistov Jeremy Corbyn, ki je tudi sklical današnji sestanek, je namreč sredi meseca v pismu drugim političnim strankam predlagal, da bi z glasovanjem o nezaupnici preprečili izstop brez dogovora. Po uspešnem glasovanju o nezaupnici bi bil Corbyn pripravljen za omejen čas prevzeti vodenje vlade. Kot je še zapisal, bi v vlogi premierja sklical predčasne volitve ter zagotovil potrebno podaljšanje roka za izstop in nov referendum o brexitu.

Današnjega srečanja so se poleg laburistov udeležili še poslanci Škotske nacionalne stranke (SNP), liberalnih demokratov, zelenih, valižanske stranke Plaid Cymru in Change UK.

Boris Johnson | Avtor: Profimedia Profimedia
Johnson vztraja pri 31. oktobru

Boris Johnson sicer vztraja, da bo Velika Britanija Evropsko unijo zapustila 31. oktobra, kot je predvideno, in to z dogovorom z unijo ali brez njega. Po nedavnem vrhu G7 v francoskem Biarritzu je dejal, da se možnosti za dogovor o brexitu "izboljšujejo", po tistem ko so voditelji EU dobili njegova sporočila, da London v primeru brexita brez dogovora ni pripravljen plačati celotnega ločitvenega prispevka v višini 39 milijard funtov. Na Evropski komisiji so zatrdili, da bodo morali ta prispevek plačati tudi, če ne bo dogovora.

Še danes naj bi se sicer po telefonu slišala Johnson in odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, so sporočili iz komisije. V sredo pa na pogovore v Bruselj prihaja svetovalec britanskega premierja David Frost.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • puelasedulaest 00:10 29.avgust 2019.

    Le kje so Britanci našli tega norca, ki jim bo skuhal tako vročo juho, da je ne bodo mogli pojesti????