Svet
7530 ogledov

Brutalne metode, celo Nato pozval Izraelce k "sorazmernosti"

Izrael Palestina vojna
1/7
Profimedia
Več kot dva milijona ljudi bo kmalu ostalo brez osnovnih življenjskih dobrin.

"Humanitarna pomoč Gazi? Ne bomo zagotovili elektrike, ne bomo odprli vodnega hidranta in noben tovornjak z gorivom ne bo vstopil, dokler se izraelski talci ne vrnejo domov. Humanitarnost za humanitarnost. In nihče nam ne bo pridigal o morali," je na Twitterju zapisal izraelski minister za energetiko, Israel Katz.

Medtem so članice zveze Nato danes na zasedanju obrambnih ministrov v Bruslju izrazile solidarnost z Izraelom po sobotnih napadih palestinskega gibanja Hamas. Izrael ima po njihovem mnenju pravico do obrambe, ki pa naj bo sorazmerna. Izraelski obrambni minister Joav Galant je ob tem kolegom iz članic Nata zagotovil, da je Izrael enoten.

Izrael Palestina vojna | Avtor: Profimedia Profimedia
Obsežni napadi, umrli tudi zdravstveni delavci

V napadih izraelskih obrambnih sil je v noči na četrtek v dveh urah umrlo 33 ljudi, poroča lokalni novinar Al Jazeere, s čimer se je število žrtev v Gazi povzpelo na 1200. Poročevalec je povedal, da so bojna letala napadla hiše na več območjih, skupine civilne zaščite pa so pobrale trupla mrtvih.

Glede na poročilo je bilo od začetka spopadov uničenih šest sosesk na območju. Osemnajst zdravstvenih ustanov in 20 reševalnih vozil je bilo uničenih, 11 zdravstvenih delavcev pa je bilo ubitih, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija, v najbolj intenzivnem bombnem napadu, ki ga je območje utrpelo v 16 letih, odkar je Hamas prevzel nadzor nad tem majhnim, prenaseljenim območjem, kjer živi 2,3 milijona ljudi. Združeni narodi so pozno v sredo sporočili, da je število ljudi, ki so bili razseljeni zaradi zračnih napadov, v 24 urah naraslo za 30 % na 339.000 – od tega se jih je dve tretjini gnetlo v šolah ZN.

Nato je Izrael pozval k zaščiti civilistov, Hamas pa k izpustitvi talcev

Kot so navedli na zvezi Nato, so članice obsodile teroristični napad palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael. "Izrael ni osamljen," je generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg zagotovil Galantu, ki je obrambnim ministrom Nata predstavil razmere v državi.

Zaveznice so izrazile solidarnost z Izraelom. Jasno so povedale, da ima Izrael pravico do obrambe, pri čemer pa naj ravna sorazmerno, so zapisali.

Pozvale so tudi k zaščiti civilistov, Hamas pa k takojšnji izpustitvi vseh talcev. Članice Nata so poleg tega poudarile, da ne sme nobena druga organizacija ali država izkoristiti razmer ali jih še zaostriti.

Več članic je na zasedanju, ki se ga udeležuje tudi obrambni minister Marjan Šarec, sporočilo, da Izraelu zagotavljajo praktično podporo pri njegovem odzivu na Hamasov napad.

Izrael Palestina vojna | Avtor: Profimedia Profimedia
"Izraelska država je močna"

Galant se je v nagovoru obrambnim ministrom Nata zahvalil za solidarnost držav po svetu z Izraelom, še posebej za podporo ZDA, na spletu poroča izraelski časnik Times of Israel.

"Močno nas je zadelo. Vendar pa smo v letu 2023, in ne v letu 1943. Še vedno smo Judje, vendar imamo drugačne zmogljivosti. Izraelska država je močna. Smo enotni in močni," je povedal.

Hamas je ob tem primerjal s skrajno islamistično skupino Islamska država (IS), ki je pred leti pustošila po Siriji in Iraku. "Islamska država Gaze ne bo obstajala na naših mejah. Izraelska vojska bo uničila Hamas. Polovili bomo vse, ki imajo kri naših otrok na svojih rokah," je še dejal po poročanju izraelskega časnika.

Galant je razmere kolegom iz članic zveze Nato predstavil, potem ko so pripadniki Hamasa v soboto izvedli nepričakovan in silovit napad na Izrael. V Hamasovih napadih na Izrael je bilo po najnovejših podatkih ubitih 1200 ljudi, okoli 1200 smrtnih žrtev pa so doslej zahtevali tudi izraelski napadi na območje Gaze.

V ponedeljek je Izrael naznanil tudi popolno blokado območja, kar pomeni prekinitev oskrbe z vodo, hrano, elektriko in gorivom. Iz mednarodne skupnosti se ob tem vrstijo pozivi k spoštovanju mednarodnega prava.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:49 12.oktober 2023.

    Hamas je dobil rakete iz Ukrajine, vprašajte Soroša, tudi Anglija oborožuje enote Hamasa in Hesbolaha, da bi ustvarili konflikt med Palestino in Izraelom, vse je splanirano v naprej, le da so žrtve Palestinci in Izraelci, ko bodo začeli umirati Američani ...prikaži več in Angleži se bo vojna hitro končala, do takrat pa s tujim ku... je lahko opletat.

  • Željko 17:52 12.oktober 2023.

    Očitno je bil Dolfe še premehak za žide.

  • Idioti 16:09 12.oktober 2023.

    Višek vseh viškov je , da morajo druge države opozoriti židovsko bagro in drhal , da spoštujejo Ženevsko konvencijo ! Dolfe je imel prav , da je ni spoštoval , vsaj pri enih !