Svet
1676 ogledov

Trump iz časopisa izvedel, da se pripravlja ofenziva

Donald Trump
Trump se je pohvalil, da je rešil svet. "Bilo bi škoda, če bi pobili milijone ljudi," je dejal.

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo pred odhodom iz Generalne skupščine ZN v New Yorku, kjer je od ponedeljka vzbujal pozornost, priredil novinarsko konferenco, na kateri je med drugim zatrdil, da se svetovni voditelji in diplomati med njegovim torkovim govorom niso smejali njemu. Po izjavi, da je njegova administracija v dveh letih naredila več kot praktično katerakoli administracija v zgodovini, se je v dvorani Generalne skupščine zaslišalo pritajeno muzanje. Ko je dvignil obrvi in pribil, da je vse res, je smeh postal glasnejši.

Na novinarski konferenci je Trump zatrdil, da je skušal spraviti v smeh ljudi, ki niso znani po aplavzih in smehu, kar mu je tudi uspelo. "Ob meni se ljudje vedno zabavajo," je dejal in medije obtožil napačnega poročanja.

Rešil milijone ljudi

Trump se je pohvalil, da je svet rešil pred jedrsko vojno s Severno Korejo, do katere bi zanesljivo prišlo in milijoni bi umrli, če Trump ne bi zmagal na volitvah. Pohvalil se je, da je preprečil pokol milijonov v zadnji sirski uporniški enklavi Idlib. Tega mu menda nihče ne priznava, ampak nič zato, ljudje naj bi to vedeli, je prepričan Trump.

Kot je pojasnil, ga je neka Sirka na srečanju opozorila na pripravo ofenzive Sirije s pomočjo Rusije in Irana. V roke je vzel New York Times - časopis je po njegovem sicer poln lažnih novic o njem, a ga kljub temu še vedno rad bere - ter presenečeno ugotovil, da se ofenziva res pripravlja.

Državnemu sekretarju Miku Pompeu in svetovalcu za nacionalno varnost Johnu Boltonu je nato naročil, naj ofenzivo ustavita. "Bilo bi škoda, če bi pobili milijone ljudi. V Varnostnem svetu sem posebej pohvalil Iran, Rusijo in Sirijo, da niso napadli Idliba," je dejal Trump in dodal, da bodo sedaj k zadevi pristopili počasneje in bolj "kirurško".

Donald Trump | Avtor: Epa Epa

Ima velike načrte

Trump je napovedal, da bo do konca leta pripravil mirovni načrt za rešitev spora med Izraelom in Palestino. Natančneje, načrt bo pripravil njegov zet Jared Kushner, ki ima zelo rad Izrael, ampak bo zelo pošten tudi do Palestincev, je zatrdil Trump. Prepričan je, da se bodo Palestinci "stoodstotno" vrnili k pogajanjem. 

Dotaknil se je tudi odnosov s Kitajsko. V isti sapi je zatrjeval, da je kitajski predsednik XI Jinping njegov dober prijatelj, a da je njuno prijateljstvo morda ogroženo, ker Kitajska kupuje oglase v Iowi. 

Oster je bil tudi do Kanade. Potrdil je, da je osebno zavrnil prošnjo za bilateralno srečanje s premierjem Justinom Trudeaujem. "Njegove carine so previsoke, pri tem vztraja in sem mu rekel, potem pa pozabi na srečanje," je dejal Trump ter napovedal, da bo ZDA ocarinila kanadske avtomobile.

V bran sodniku Kavanaughu

Največ pozornosti je bilo na novinarski konferenci namenjene Trumpovemu kandidatu za vrhovnega sodnika Brettu Kavanaughu, ki se bo danes zagovarjal v senatnem odboru za pravosodje pred obtožbami Christine Blasey Ford, ki ga obtožuje spolnega napada v 80. letih prejšnjega stoletja, ko sta bila oba v srednji šoli. Tudi Fordova bo v senatu povedala svojo zgodbo.

Trump je na novinarski konferenci najprej ostro napadel demokrate, češ da so prevaranti, ki za zaprtimi vrati pokajo od smeha, ko uničujejo ugled Kavanaugha, ki je po njegovem imeniten in čudovit človek. Ni pa odgovoril na vprašanje, ali torej vse tri ženske, ki obtožujejo Kavanaugha, po njegovem lažejo. Pojasnil je, da je bil tudi sam, izpostavljen krivičnim napadom. Ob koncu novinarske konference je Trump dejal, da želi slišati Fordovo in si lahko glede podpore Kavanaughu še premisli.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • miki1234 15:12 27.september 2018.

    on je odraz cele politične srenje na svetu... na žalost taki vodijo države povsod po svetu in ne samo v ameriki...

  • mph 09:44 27.september 2018.

    Dokazano narics št. 1 na celem svetu.

  • Avatar Leon
    Leon 08:58 27.september 2018.

    "Če ne bi zmagal, bi umrli milijoni ljudi"...............sedaj pa umira milijarda zaradi njegovih trumpastih odločitev . Ego narcizem .......................