Svet
37764 ogledov

"Cepite se, ali pa vas bomo zaprli"

Cepivo za covid-19 Epa
Filipinski predsednik je ljudem zagrozil, naj se cepijo, sicer jih bodo zaprli.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je v pogovoru za lokalno televizijo ljudem, ki oklevajo s cepljenjem proti covidu-19, zagrozil, naj se cepijo, ali pa bodo šli v zapor. 

Duerte, ki je na udaru kritik zaradi avtokratskega spopadanja z epidemijo, poleg tega stoji za svojo odločitvijo, da šol ne bodo odpirali.

Filipini se sicer spopadajo z eno najslabših epidemioloških slik v Aziji, s skupno več kot 1,3 milijona primerov in 23.000 smrtnimi primeri.

Duertejeve besede so v nasprotju s prepričanjem zdravstvenih delavcev, ki so trdili, da mora biti odločitev za cepljenje prostovoljna.

"Ne razumite me narobe, v tej državi je kriza," je dejal Duterte. "Filipinci so me samo razjezili, ker niso poslušali vlade."

Od nedelje so filipinske oblasti v celoti cepile 2,1 milijona ljudi in počasi napredujejo k vladnemu cilju do 70 milijonov od 110 milijonov cepljenih v državi. 

Sodišče označil za "sranje"

Duterte, ki je marca 2018 odpovedal članstvo Filipinov v ustanovni pogodbi Mednarodnega kazenskega sodišča, je ponovil, da ne bo sodeloval pri preiskavi o vojnih zločinih v državi, in sodišče označil za "sranje".

"Zakaj bi se pred belci zagovarjal ali soočal z obtožbo. Pa saj ste nori," je dejal Duterte, ki je po zmagi na predsedniških volitvah leta 2016 sprožil kampanjo za boj proti mamilom, zaradi katere je umrlo na tisoče ljudi. Oblasti naj bi takrat vse osumljence usmrtile, Duerte pa trdi, da so se umrli "nasilno upirali aretaciji".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • jozicamurn 16:13 25.junij 2021.

    Če Duterte vsiljuje cepljenje, potem je res znak, da se moramo cepiti. Marsikaj je slišal in videl in je dejansko pameten človek.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 08:31 23.junij 2021.

    V jugovini je bilo isto!! Po raznih telovadnicah smo stali v vrsti kot kakšne ovce sploh noben ni upal pomisliti,da se ne bi cepil!! Prav tako ob prihodu v JNA in sedaj potomci te rdeče zalege širijo propagando proti cepljenju!!

  • Kmodri 21:51 22.junij 2021.

    Tega raje ne razglašajte, da se ne bi kdo nalezel...