Svet
21 ogledov

Čilski rudarji nazaj na kraj nesreče

Oltar, kjer bodo počastili vseh 33 rešenih rudarjev. (Foto: EPA)
1/19
Žurnal24 main
V čustveni slovesnosti bodo ob vhodu v rudnik, kjer so bili ujeti dva meseca, počastili čilske rudarje. Slednji medtem dobivajo mamljive ponudbe, očal pa ne potrebujejo več.

Nekaj rudarjev, ki so ji med tednom z uspešno akcijo rešili po 69 dneh ujetništva pod zemljo, se bo danes vrnilo do rudnika bakra in zlata San Jose, ki je skoraj postal njihov grob. Z družinami in prijatelji se bodo udeležili verskega obreda poleg rudnika.

Na slovesnosti, ki bo po pričakovanjih nabita z močnimi čustvi, se bodo poklonili vsem rudarjem in jih nagradili na solidarnost, vzdržljivost in odločnost za preživetje. "Težko bo, vendar vemo, da lahko prenesemo," je o slovesnosti povedal rudar Omar Reygadas, ki so ga reševalci kot sedemnajstega potegnili na svobodo.

Jose Henriquez, ki je bil vodja skupine in prosil za 33 izvodov biblije, da bi si krajšali dolge urice pred napovedano rešitvijo, je bil prvi od rudarjev, ki se je v soboto vrnil do rudnika. Povedal je, da je hotel malo bolje spoznati področje blizu rudnika, kjer so družinski člani molili in nestrpno čakali na svoje može, očete in sinove. "Prišel sem pogledat, ali morda nisem v svoji omari česa pozabil," se je še pošalil.

V četrtek so družine rešenih rudarjev pospravile šotore, kjer so kampirali dva meseca in molili za ujetnike pod zemljo.

Odstranili očala, dobivajo številne mamljive ponudbe
Tri dni po rešitvi pa rudarji že lahko gledajo brez sončnih očal. Le-te so njihove oči obvarovale pred svetlobo, ki je pod zemljo niso bili vajeni. Prejemajo darila, med drugim brezplačne počitnice na Jamajko, grške otoke in obisk Gracelanda, dežujejo pa tudi vabila na evropske nogometne tekme. Dobivajo tudi več različnih ponudb za delo.



Še vedno pa večina molči o tem, kakšne so bile dejanske razmere 625 metrov po zemljo. Nekateri pravijo, da zgodbe hranijo za knjigo o peklenskih 69 dnevih. Številne založbe pa so že prepričane, da bo knjiga o ujetništvu rudarjev zelo donosna.

63-letni Mario Gomez, ki je bil med ujetimi rudarji najstarejši, je za lokalno televizijo povedal, da bi rad ob svoji izkušnji dal nasvet za svoje vnuke. "Nikoli ne pojdite v rudnik. Učite se za poklic," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.