Svet
11 ogledov

Čilski rudarji: prednost bolehnim

Žurnal24 main
Potem, ko so se reševalci prebili do ujetih čilskih rudarjev, so zdaj naredili podroben načrt reševanja. Prednost bodo imeli bolehni, a še prej bodo morali z eksplozivom razširiti jašek.

Reševalci bodo rudarjem spustili eksploziv, ki ga bodo nato namestili tako, da bo eksplozija razširila izvrtani jašek. Življenja rudarjev ne bodo ogrožena, saj so izkušeni v ravnanju z eksplozivom.

Po eksploziji bodo preverili, ali je treba stene jaška ojačati s kovino ali ne. Nato bodo v jamo spustili posebno kapsulo, v kateri se bosta do rudarjev posamično spustila tudi zdravnik in eden od reševalcev, da preverita, kakšno je stanje rudarjev, poročajo svetovni mediji.

Zdravnik bo presodil, kateri izmed 33-ih je najbolj slaboten in ta bo šel prvi v kapsulo, nato si bodo sledili drugi glede na zdravstveno stanje. Reševanje, ki naj bi se začelo v začetku prihodnjega tedna, naj bi trajalo od 24 do 36 ur.

Na površju bo rudarje pričakala zdravstvena ekipa in helikopter, ki jih bo sproti vozil v bolnišnico na preglede. Le tisti, ki bodo dovolj zdravi, se bodo lahko v posebnem prostoru za kratek čas srečali z družino, nato pa jih bodo prav tako odpeljali v bolnišnico, kjer bodo že pripravljene ekipe.

Rudarji so pod zemljo ujeti od 5. avgusta, vsak je shujšal približno deset kilogramov, obstaja tudi možnost, da se bodo potem, ko bodo končno rešeni, psihično zlomili.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.