Svet
14 ogledov

Ciper: eksplozija v vojaški bazi

Eksplozija v vojaški bazi na Cipru.
1/9
Reuters
Eksplozija zabojnikov s strelivom z zemljo zravnala ciprsko vojaško bazo. Minister že odstopil.

V oporišču Evangelos Florakis na Cipru je eksplodiralo več zabojnikov s strelivom. "Škode še ne moremo oceniti, gre pa za biblične razsežnosti," je povedal tiskovni predstavnik elektrarne v bližini oporišča, ki je popolnoma uničeno.

V priljubljenem poletnem letovišču tri kilometre stran so zaradi eksplozije popokala okna in vrata.

Število umrlih se je povzpelo na 15 ljudi - med njimi je pet gasilcev, štirje člani narodne garde in dva mornarja. Ranjenih naj bi bilo 42 ljudi, vzrok eksplozije pa za zdaj ni znan, sporoča ciprsko obrambno ministrstvo. Gasilcem je ogenj uspelo ukrotiti.
Eksplozija v vojaški bazi na Cipru je povzročila izpad električne energije v največji ciprski elektrarni.

Brez elektrike, minster odstopil
Ker je ogenj močno poškodoval največjo izmed treh elektrarn, na Cipru izmenično izklapljajo elektriko. Ciprske oblasti so sporočile, da je elektrarna Vasiliko poškodovana še huje, kot so sprva ocenjevali. Kolikšna je škoda, ne morejo oceniti, saj zaradi poškodovane strehe in zidov še ne upajo vstopiti v elektrarno.

Poleg izmeničnih izklopov, so prebivalce pozvali, naj čim bolj omeji porabo.

Eksplozija pa je že spodnesla stolček obrambnemu ministru  Costasu Papacostasu. Poleg njega je odstopil tudi vodja narodne garde Petros Tsalikides

Na jugu Kompas nima skupin
"Na jugu Cipra v tem času nimamo skupin, tam smo spomladi. Poleti skupine letujejo na severu otoka,"
so nam povedali na Kompasu.

Komentarjev 1
  • privat 19:10 11.julij 2011.

    in kako se bojo zdaj branili ?? najhujši sovražnik so pohlepni ministri in njihove provizije pri nakupih. Zato so nevidni sovražniki ,zaradi katerih se kupuje staro orožje