Svet
92 ogledov

Conte napovedal proevropsko vlado

Giuseppe Conte Profimedia
Novi/stari italijanski premier je med prioritetami nove vlade naštel socialno enakopravnost, krepitev gospodarske rasti in družinsko politiko.

Italijanski premier Giuseppe Conte je danes pred glasovanjem o zaupnici poslancev dejal, da bi morala Italija zasledovati bolj konstruktiven pristop do Evropske unije. Prepričan je, da bi morala Italija svoje interese "zasledovati v okviru in ne zunaj Evropske unije", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede migracij je obljubil strog in odgovoren pristop, vso sporno zakonodajo s tega področja pa bodo ponovno preučili, je dodal. Ob tem je evropske partnerje pozval k več solidarnosti ter se zavzel za evropske humanitarne koridorje, preko katerih bi evakuirali begunce z nevarnih območij.

Prioritete vlade so načrt za prihodnost Italije in odgovor na nujne potrebe italijanskega naroda. Ob tem je predlagal socialni pakt za okrepitev zaposlovanja mladih in žensk ter razvoj južni regij. "Imamo zgodovinsko priložnost za preobrat v socialni in gospodarski politiki države. Pri tem želimo več upanja dati predvsem mladim in družinam z nizkim prihodkom," je povedal Conte.

Conte se je zavzel tudi za reformo proračunskih pravil EU, ki dovoljen proračunski primanjkljaj posamezne države članice omejujejo na tri odstotke BDP. "Izboljšati moramo tudi pakt stabilnosti in rasti ter njegovo uporabo, da bi poenostavili pravila in spodbudili investicije" je dejal.

italija protesti | Avtor: Profimedia Profimedia

Salvini napovedal, da bo resna opozicija

Pred parlamentom v Rimu pa se je danes zbralo več tisoč desnih protestnikov, ki nasprotujejo novi vladi. K protestu so pozvale stranke Liga, postfašistični Bratje Italije in Spremenimo, ki zahtevajo nove volitve.

Vodja Lige Matteo Salvini je protestnikom obljubil, da bo "resna opozicija" novi vladi. "Resna opozicija bomo, tako v parlamentu kot tudi med ljudmi od severa do juga, od mesta do mesta," je zagotovil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Salvini, ki je v upanju na predčasne volitve v začetku avgusta sprožil vladno krizo, zaradi katere je padla prva Contejeva vlada, se je znova tudi zavzel za predčasne volitve. "Danes je prišel na ulice del Italije, da zahteva volitve," je dejal.

Vlado morata potrditi oba domova parlamenta

Italijanska poslanska zbornica bo drevi glasovala o zaupnici novi italijanski vladi, ki jo sestavljajo populistično Gibanje pet zvezd, levosredinska Demokratska stranka (PD) in leva stranka Svobodni in enakopravni. Pričakovati je potrditev zaupnice, saj imajo stranke večino v spodnjem domu parlamenta.

Vlado, že 66. od ustanovitve italijanske republike, so oblikovali preteklo sredo, pred predsednikom države Sergiom Mattarello pa so ministri prisegli v četrtek. Zdaj jo morata potrditi še oba domova parlamenta. Senat bo o novi vladi glasoval v torek.

Italija je novo vlado dobila, ko je pred mesecem dni skrajno desna Liga Mattea Salvinija vložila nezaupnico Conteju in s tem sprožila vladno krizo. Tako je razpadla vlada Lige in Gibanja pet zvezd.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.