Svet
22737 ogledov

Veter na mlin vlade, da poostri ukrepe

Covid-19 Profimedia
Ustavno sodišče sprejelo odločitev.

Ustavno sodišče v Nemčiji je danes sprejelo odločitev, da so bili strogi ukrepi omejevanja med pandemijo, kot so policijska ura, zapiranje šol in omejevanje stikov upravičeni in v skladu z nemškim zakonom. Gre za pričakovano odločitev, ki bi utegnila politikom dati novega vetra pri zagovarjanju še strožjih ukrepov v boju zoper posledice širjenja novega koronavirusa, ki je v Nemčiji do konca prejšnjega tedna vzel sto tisoč življenj. 

Odločitev ustavnih sodnikov je - po poročanju več agencij - prišlo le nekaj ur preden se je kanclerka v odhajanju Angela Merkel sestala s svojim naslednikom, socialdemokratom Olafom Scholzem, in voditelji 16 zveznih držav. Na sestanku je ena pomembnejših tem tudi vprašanje, ali naj v Nemčiji - ob pojavu nove različice virusa - še zaostrijo ukrepe. Kot so sporočili iz urada Angle Merkel, bo ravno odločitev Ustavnega sodišča tista, ki bo nakazala, v kateri smeri naj bi se gibala Nemčija. 

V državi so sicer danes zabeležili 45.753 novih okužb, v zadnjih 24-tih urah je umrlo 388 ljudi. Bolnišnice so polne obolelih, iz številnih mest covidne bolnike premeščajo v manj prizadete regije, saj zdravstveno sistem mestoma ne more več zdržati pritiska. Pristojni se bojijo prihajajočih decembrskih praznikov, ki bi spričo morebitne gneče v nakupovalnih središčih in več druženji pomenili še hitrejše širjenje okužb. 

Več nemških zveznih dežel je že odpovedalo božične sejme ter necepljenim prepovedalo dostop do javnih prostorov, kot so telovadnice in drugi prostori za prostočasne dejavnosti. Kritiki sicer menijo, da različna pravila povzročajo zmedo, današnji pogovori pa bi morali prinesti enotnejša pravila za vso državo.

Obvezno cepljenje? 

Prihodnji nemški kancler Scholz je sicer danes dal vedeti, da podpira obvezno cepljenje proti covidu-19, so za več tujih tiskovnih agencij potrdili viri blizu nemških socialdemokratov (SPD). Po poročanju nemških medijev je Scholz na današnjih pogovorih tudi dejal, da podpira dodatne omejitve za necepljene, vključno s prepovedjo vstopa v trgovine, ki ne prodajajo osnovnih življenjskih potrebščin.

Obvezno cepljenje proti covidu-19 mora sicer potrditi nemški bundestag.

omikron covid-19 različica Covid-19 Zdravje Nova opozorila WHO glede omikrona Bojana Beović Omikron Slovenija Pogovarjajo se o obveznem cepljenju. To pravi Beovićeva!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • bobubob 13:58 01.december 2021.

    Zgledi očitno vlečejo. Ungeimpfte Raus!

  • Željko 07:10 01.december 2021.

    Zdaj se vidi kak Balkan smo no u bistvu smo slabši od Albanije. Bravo naše ustavno cigansko sodišče zjebali ste celo državo!! Vse nepotrebne smrti in nepotrrbni dolgotrajni ukrepi so vaše maslo

  • miho 22:37 30.november 2021.

    V Nemčiji je nemško ustavno sodišče ugotovilo, da so ukrepi ok in upravičeni, v Sloveniji pa je slovensko ustavno sodišče v več primerih ugotovilo, da so enaki ukrepi v neskladju z ustavo. Nonsense.