Zdravje
6949 ogledov

Nova opozorila WHO glede omikrona

omikron covid-19 različica Epa
Zadnji poziv Svetovne zdravstvene organizacije.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes države pozvala, naj v boju z novo koronavirusno različico omikron sprejemajo razumne in sorazmerne ukrepe.

"Vse države članice pozivamo, naj sprejmejo razumne in sorazmerne ukrepe za zmanjšanje tveganja," je pozval generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Globalni odziv mora biti po njegovih besedah miren in usklajen med državami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Še vedno je več vprašanj kot pa odgovorov o vplivu omikrona na prenos, težavnost poteka bolezni ter učinkovitost testiranja, zdravil in cepiv," je poudaril.

Dejal je, da je razumljivo, da želijo države zaščititi svoje državljane pred "različico, ki je še ne razumemo povsem". "Vendar pa me enako skrbi tudi to, da številne države članice sprejemajo splošne in stroge ukrepe, ki ne temeljijo na dokazih in niso učinkoviti ter bodo samo še povečali neenakosti," je izpostavil Tedros.

Razlike povečujejo nevarnost 

Bocvani in Južni Afriki se je zahvalil, da sta tako hitro zaznali novo različico in o tem obvestili WHO. Ob tem je izrazil zaskrbljenost, ker ju zdaj druge države kaznujejo, ker sta ravnali pravilno.

Generalni direktor WHO je ob tem znova opozoril na pomanjkanje cepiv proti covidu-19 v revnejših državah, medtem ko v bogatih državah cepijo že s poživitvenim odmerkom.

"Dlje kot bomo pandemiji dovolili, da se nadaljuje, s tem ko ne bomo naslovili neenakosti pri cepivih ali uveljavili javnozdravstvenih in družbenih ukrepov na sorazmeren in konsistenten način, več možnosti bomo dali virusu, da mutira na načine, ki jih ne moremo predvideti ali preprečiti," je še dejal Tedros po poročanju AFP.

WHO je sicer v ponedeljek opozorila, da različica omikron, ki so jo prvi potrdili pretekli teden na jugu Afrike, predstavlja zelo visoko globalno tveganje s potencialno resnimi posledicami. Prve primere te različice so potrdili že v več državah, med drugim v Avstriji, Italiji, Belgiji in Nemčiji. V večini primerov so okuženi pripotovali iz Južne Afrike ali drugih držav z juga afriške celine.

Covid-19 v Ljubljani Covid-19 Slovenija Najnovejša prognoza: Takšno bo pri nas stanje za novo leto Bojana Beović Omikron Slovenija Pogovarjajo se o obveznem cepljenju. To pravi Beovićeva!

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
  • Luksi 00:05 01.december 2021.

    Fašist pravi, da ni potrebno ukrepati...

  • marko345 17:35 30.november 2021.

    Ze floskule o revnih državah Afrike so prenapihnjene. Vse Afriške države kopujejo enormne količine orožja, potem pa jadikujejo, da nimajo denarja za cepiva ipd. Na tak način bodo vedno revne, čeprav imajo ogromna rudna bogatstva in ostali potencial, da bi ...prikaži več lahko bile zelo zelo bogate. Prenehat kupovat orožje, kupovat stroje ipd, pa bo zadeva stekla.