Slovenija
16690 ogledov

Pogovarjajo se o obveznem cepljenju. To pravi Beovićeva!

Bojana Beović Vlada RS
Tveganje ob cepljenju je ob sedanji epidemiološki situaciji bistveno manjše kot tveganje ob bolezni.

Vodja strokovne skupine za cepljenje Bojana Beović je po današnjem srečanju strokovne skupine povedala, da rezultatov analiz, bi bi zagotovo povedali, kako nevarna je nova virusna različica omikron, še ni.

"Čakamo na rezultate verodostojnih analiz," je povedala Beovićeva. "Teden ali dva bo trajalo, da bodo v laboratorijih narejene prve analize. Virologi domnevajo, da spremembe bodo, obstaja pa tudi upanje, da bo verjetno slabše preprečevanje prenosa okužb, a da bomo pred hudim potekom bolezni vsaj nekoliko zaščiteni."

omikron WHO Svetovna zdravstvena organizacija Svet Svarilo WHO: Omikron predstavlja zelo visoko tveganje

Cepiva so bila v primeru dosedanjih različic zelo učinkovita, delta je njihovo učinkovitost zmanjšala, a še vedno smo ob cepljenju zaščiteni pred hudim potekom bolezni in sprejemom na intenzivno enoto. "Tudi če se bo ta zaščita znižala, bo še vedno obstajala," je poudarila Beovićeva. "Še vedno bo zaščita v prid cepljenja v primerjavi z neželenimi učinki po cepljenju."

Različni podatki o simptomih pri omikronu

Kako nevarna bo okužba z novo različico, v resnici še ne vemo. "Iz Južne Afrike poročajo o tem, da je bolezen blaga, a po drugi strani tudi o več sprejemih na oddelke pri mlajših ljudeh," je dejala Beovićeva. "Za zdaj so to še majhne številke, naše informacije se bodo v prihodnjih dneh spreminjale. Ni še nobenih analiz, težko je ocenjevati učinek cepljenja."

cepivo moderna covid-19 Zdravje Moderna skeptična glede učinkovitosti cepiva pri omikronu

Glede zbolevanja pri cepljenjih je Beovićeva spomnila tudi na to, da "del ugašanja imunosti v resnici ni ugašanje imunosti, ampak bolj sproščeno vedenje ljudi, ki so cepljeni". "Cepljenje ni stoodstotno, še vedno zbolevajo tudi cepljeni, čeprav manj pogosto," je dejala Beovićeva. "Testiranje cepljenih sicer ne pride v poštev, ker je dobrobit tega manjša, kot bi bil vložek, ker bi bilo treba toliko več testirati. Na osebni ravni pa je pametno, da se, preden gremo na kakšno druženje, samotestiramo - to je postalo olika, odnos do človeka, ki ga boste srečali."

Debate o obveznem cepljenju

V zvezi z današnjo potrditvijo povezave med smrtjo in cepljenjem pri 20-letnem dekletu ter odnosu do cepljenja je Beovićeva povedala, da je škoda že bila narejena. "Nekateri se niso cepili zaradi strahu," je dejala Beovićeva. "Ne pričakujem, da bi bilo stanje sedaj slabše. Vendarle obstaja tudi zavedanje, da je covid nevarna bolezen. V Sloveniji je za covidom umrl že vsak 400-ti Slovenec, medtem ko se neželeni učinki pri cepljenju pojavljajo na sto tisoč ljudi in niso vsi smrtni. Razlika med tveganjem zaradi bolezni ali cepljenja je velika. V situaciji, kot je pri nas, kjer je kroženje virusa zelo veliko, je tveganje za cepljenje bistveno manjše kot tveganje ob bolezni."

Cepljenje Zdravje Prihaja omikron: je tretji odmerek smiseln?

Cepljenje s prvim odmerkom je sicer v Sloveniji skoraj povsem zamrlo. "Na vsak način ga je treba približati ljudem," meni Beovićeva. "Da bo enostavno, brez čakanja in naročanja s preveč odloga. Po vsem svetu potekajo tudi razgovori, da bi bilo treba uvesti obvezno cepljenje, vsaj za določene skupine ljudi. Situacija pri nas je posebna - za zdaj so mnenja, da bi bilo obvezno cepljenje korak stran od tega, da bi ljudje spoznali, razumeli cepljenje kot dober javnozdravstveni ukrep sodobne medicine."

Vlada RS Janez Poklukar Slovenija Poklukar s posebnim pozivom izvajalcem testiranja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 65
  • bobubob 13:05 01.december 2021.

    Laž in spet laž. Ta vnos v telo NI cepljenje. Ne preprečuje okužbe niti zbolevanja niti kužnosti in ne vsebuje patogena v nikakršni od vsaj treh oblik (mrtev, oslabljen, živ)...pač pa le navodilo organizmu, naj izdeluje strup in ozko (samo ...prikaži več za en majhen del virusa) specializirana protitelesa. In ko tisti majhen del virusa mutira/se spremeni, ga tako protitelo ne spozna več. Univerzalnih protiteles pa je z vsako 'poživitvijo' manj. In ko pride gripa, kovid ali kaj drugega...zmanjka obrambe...

  • hubertfast 05:28 01.december 2021.

    Koga bo ona obvezno cepila? Mene nikoli.

  • suineg7878 20:01 30.november 2021.

    Kar dajte! Pozivam vas, da ze jutri odredite obvezno. Tisti, ki ga bo podpisal in tisti, ki bodo za to dvignili roko si bodo obenem podpisali se nekaj...