Svet
10696 ogledov

Črne napovedi za ZDA se uresničujejo

Koronavirus v New Yorku Epa
Najhuje je v New Yorku, ki postaja nova Lombardija.

Število okuženih z virusoom korona 19 v ZDA skokovito narašča, vse več je tudi nasilja. V ZDA se je do ponedeljka večer z novim koronavirusom okužilo več kot 164.000 ljudi, umrlo pa jih je 3040. Najhuje je še vedno v zvezni državi New York, kjer je okuženih več kot 67.000 ljudi, mrtvih pa 1227. Samo v mestu New York je okuženih več kot 38.000 ljudi, mrtvih pa 914.

Zaščitna maska Koronavirus Svet Kako zdaj? Maske pri nas obvezne, WHO jih odsvetuje

New York se spreminja v veliko bolnišnico. V ponedeljek je prispela tudi vojaška ladja bolnišnica Comfort, ki bo s 1000 posteljami za zdravljenje s koronavirusom nepovezanih primerov nekoliko razbremenila bolnišnice.

koronavirus v ZDA | Avtor: Profimedia Profimedia

Kalifornija, ki je po New Yorku in New Jerseyju (16.600 okužb) s 7300 okužbami na tretjem mestu med zveznimi državami, prav tako poziva na pomoč upokojene zdravstvene delavce, kot so to storili v New Yorku, guverner Gavin Newsom pa je odpravil nekaj pogojev glede dovoljenj za opravljanje zdravniških in drugih medicinskih poklicev za študente. Medtem ko je San Francisco svojo prepoved gibanja za sedem milijonov ljudi v ponedeljek podaljšal do konca aprila, pa je prestolnica Washington šele v ponedeljek doživela ukaz županje o zaprtju barov in restavracij.

Guvernerja presunilo

Včeraj je število mrtvih v državi naraslo za več kot 250, večina v mestu. Guverner države Andrew Cuomo zdaj že pravi, da potrebujejo milijon dodatnih zdravstvenih delavcev, in prosi druge dele Amerike, ki niso tako prizadeti, naj pomagajo. "Izgubili smo več kot 1000 Newyorčanov. Zame je to več kot presunljivo," je dejal guverner.

koronavirus Magazin V ZDA zaradi koronavirusa umrl znan obraz

Newyorška policija je sporočila, da so minuli konec tedna aretirali lastnika bara v Brooklynu, ki ni upošteval ukaza o zaprtju lokalov, temveč je stregel pijačo gostom, ki so pili in se zabavali. Policisti so do konca prejšnjega tedna obiskali 7667 barov in restavracij in odkrili, da jih je bilo zaprtih le 5867. Večini kršiteljem so izrekli opozorila.

Novi koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

 • Prvo smrtno žrtev koronavirusa je dobila tudi ameriška vojska. Umrl je pripadnik narodne garde New Jerseyja, ki se je zdravil v bolnišnici od 21. marca.
 • Veletrgovina Macy's je sporočila, da bo morala odpustiti 130.000 delavcev, ki pa bodo ohranili zdravstvena zavarovanja. Podobno so se odločile tudi druge trgovine, med njimi Gap in Kohl's, ki ohranjajo le nujne operacije, dokler se ne bodo spet odprle.
 • Avtomobilsko podjetje Ford je v partnerstvu z General Electric napovedalo proizvodnjo 50.000 medicinskih ventilatorjev v 100 dneh, General Motors pa napoveduje izdelavo 10.000 ventilatorjev na mesec v svoji tovarni v Indiani.
 • Zvezna Agencija za zaščito okolja (EPA) je Američanom izdala opozorilo, naj v stranišča ne mečejo drugega kot toaletni papir, ker ogrožajo kanalizacijsko napeljavo. Ni pa sporočila, kdaj bo v trgovinah spet na voljo toaletni papir.

Ubila jo je zaradi socialne distance

Prav tako v New Yorku je padla prva žrtev posledic ukaza o družbenem distanciranju. V bolnišnici v Brooklynu je 32-letna ženska, ki je čakala na psihiatrični pregled, napadla 86-letno ženičko, ki se je zdravila zaradi zaprtja črevesja, z izgovorom, da starka ni upoštevala navodila o razdalji najmanj dva metra. Napadena je čez nekaj ur umrla zaradi posledic udarca v glavo. Napadalka pa je doživela 18. aretacijo.

Koronavirus v New Yorku | Avtor: Epa Epa

Joze P. Damijan Ekonomist napoveduje Slovenija Če ne bomo ukrepali hitro in učinkovito, nas čaka najhujša finančna kriza do zdaj

Ni ga Američana, ki je imun

Cuomo je opozoril tudi druge dele Amerike, naj se ne slepijo, ampak naj se pripravijo, ker jih čaka podobno. "Virus gre po državi, virus gre po ZDA in ni ga Američana, ki bi bil imun," je dejal. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci mu je v Washingtonu pritrdil in napovedal, da se bo izbruh pojavil tudi v manjših mestih po ZDA.

Trump se hvali in poziva na domoljubnost

Predsednik ZDA Donald Trump je dejal, da so doslej v ZDA testirali milijon ljudi, in se pohvalil, da je to največ na svetu, čeprav je to v državi s 330 milijoni prebivalcev le tretjina enega odstotka. Napovedal je, da bo morda še bolj utrdil pravila družbenega distanciranja, ki za zdaj na zvezni ravni le odsvetujejo zbiranje v skupinah večjih od deset ljudi.

Ameriški predsednik Donald Trump Svet Nočna mora Donalda Trumpa se poglablja

"Vsakdo ima vlogo v tej vojni. Vsak državljan, vsaka družina, vsako podjetje lahko pomaga pri zaustavljanju virusa. To je naša skupna domoljubna dolžnost. Naslednjih 30 dni bo polnih izzivov in so ključni," je dejal predsednik, ki je do nedelje še govoril o odpravi omejevalnih ukrepov do velike noči.

Donald Trump | Avtor: Profimedia Profimedia

Vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa je trgovine z orožjem po Ameriki opredelila kot nujne posle v boju proti pandemiji novega koronavirusa, ki morajo ostati odprte. Opredelitev ni zavezujoča, ampak le priporočilo. Ponekod trgovine z orožjem zapirajo kot ostale, ki niso nujne, na primer trgovine s kotalkami in kolesi. Drugje pa jih enačijo s trgovinami s hrano in zdravili in jih puščajo odprte. V Teksasu so zapiranje trgovin z orožjem razglasili za neustavno. Orožarski lobiji trdijo, da je pravica orožja zapisana v ameriški ustavi in jo je treba ohraniti. Američani v kriznih razmerah kupujejo orožje podobno kot toaletni papir s to razliko, da orožja ne zmanjka. Glave imajo polne prizorov apokalipse, kjer je treba braniti sebe in družino. Zvezna vlada je na primer 16. marca dobila 300 odstotkov več prošenj za preverjanje morebitne kriminalne preteklosti kupcev orožja kot na isti dan lani.

Razmišlja o tem, da bi vsem Američanom naročil, da v javnosti nosijo masko, in napovedal, da bodo ZDA kmalu začele oskrbovati tujino z zaščitno zdravstveno opremo, ki je ne bodo potrebovali. Glede na to, da se guvernerji zveznih držav soočajo s pomanjkanjem, Trump prehiteva. Bodo pa v Italijo poslali za 100 milijonov dolarjev neke opreme, ki je Trump ni opredelil.

zda trgovina z orožjem orožje | Avtor: Profimedia Profimedia

Zjutraj je na televiziji Fox News med drugim dejal, da se mu ne zdi velik problem, če Kitajska in Rusija širita dezinformacije in laži o virusu. "To delajo oni in to delamo mi. Vsaka država to dela," je dejal Trump.

Komentarjev 3
 • tomislav 18:14 31.marec 2020.

  Amerikanci bodo očitno šli nad korono virus kar z - orožjem.

 • maresem 11:06 31.marec 2020.

  Nič presenetljivega.

 • Laznivi 10:49 31.marec 2020.

  Amerika je vedno zmagala in tudi tokrat bo , skoda le ker bo zaradi tega mongoloidnega predsednika trajalo nekoliko dlje.