Svet
574 ogledov

Črni dnevi za Boeing, po padcu vrat sledil padec delnic, zdaj še tožba

letalo boeing 737 Max 9 odpadla vrata Profimedia
Šest potnikov boeinga ameriške letalske družbe Alaska Airlines, s katerega je v soboto kmalu po vzletu odpadel panel z vrati, so v četrtek na sodišču v Seattlu vložili tožbo proti ameriškemu proizvajalcu letal Boeing. Trdijo, da je njim in ostalim 165 potnikom letala dolžan odškodnino zaradi poškodb, ki so jih utrpeli med incidentom.

Ena od tožnic trdi, da je utrpela pretres možganov in poškodbo mehkih tkiv na vratu. Trdi tudi, da njena maska za kisik ni delovala. Dva potnika sta imela težave z dihanjem, eden pa trdi, da po incidentu ob stresnih situacijah doživlja napade, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Boeing tožbe doslej še ni komentiral. Je pa v sredo prevzel odgovornost za incident. Njegov glavni izvršni direktor Dave Calhoun je ob tem zagotovil popolno preglednost podatkov, potrebnih za preiskavo, kot tudi polno sodelovanje s preiskovalci.

Povedal je tudi, da so v stiku s kupci modela 737 Max 9. Trenutno jih po vsem svetu leti 171. "Izvedli bomo posodobitve na podlagi njihovih odzivov in zahtev," je dodal.

Letalo Boeing United Airlines Svet Na več letalih odkrili razrahljane vijake

Z boeinga 737 Max 9 družbe Alaska Airlines je v soboto kmalu po vzletu v Portlandu odpadel panel z vrati. Letalo je moralo zasilno pristati, nekaj potnikov pa je potrebovalo zdravniško pomoč, a nihče ni bil življenjsko ogrožen.

Zvezna uprava za zračni promet je nato prizemljila vsa nova boeingova letala tega tipa v ZDA. Sporočila je, da bodo ostala prizemljena, dokler ne bodo končali potrebnih pregledov, kar vključuje vrata za izhod z leve in desne strani kabine, sestavne dele vrat ter pritrdilne elemente.

letalo boeing 737 Max 9 odpadla vrata Odpadla vrata Svet Boeing priznal, da gre za njihovo napako

Kmalu po incidentu so delnice Boeinga na borzi začele močno padati, negativen trend pa je zaznati še danes.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Kmodri_ 22:40 15.januar 2024.

    To je Amerika, ne Slovenija....

  • Ender3 19:47 12.januar 2024.

    STA saj Vizjak v Boeingu nima delnic, ostale pa to ne zanima..