Svet
16558 ogledov

Hrvaška pod vodo, Dubrovnik kot Benetke

1/8
Jutro je bilo mirnejše, a vremenoslovci napovedujejo nove padavine.

Potem ko je na območju Zadra včeraj padlo več kot 300 litrov dežja na kvadratni meter, so gasilske ekipe ob pomoči vojske vso noč iz poplavljenih objektov izčrpavale vodo. 

"Zjutraj je bilo veliko boje kot včeraj, ker ni bilo novih padavin," je za jutranji program na Radiu Zadar dejal tiskovni predstavnik gasilcev Željko Šoša. Javil se je iz zadrske katedrale Sv. Štošija,  ki je bila popolnoma poplavljena. 

Starigrad pod vodo Hrvaška v vodi Svet Padlo več dežja kot na Floridi, dramatični posnetki iz zraka Poplave v Zadru Apokaliptični prizori Svet Hrvaška. Kot da bi jih zdelal orkan. Poplave v Dalmaciji in Istri Dalmacija in Istra Svet Poplavljeni hoteli, bolnišnica, avti plavajo na vodi

Vodo še naprej izčrpavajo na več deset lokacijah, vključno v nakupovalnem središču Supernova, kjer je včeraj popolnoma zalilo kletna parkirišča. Prebivalci v Zadru imajo tudi težave s pitno vodo, ki jo je potrebno prekuhavati. 

Poleg Zadra je bilo zelo hudo tudi v Ninu, kjer so še vedno neprehodni mostovi. Most, ki vodi v mesto, je popolnoma neuporaben, drugi pa je v slabem stanju in prehoda ne priporočajo niti pešcem. O dramatični situaciji poročajo tudi z Dugega otoka, kjer pa so razmere danes normalne. Bralec, ki je včeraj na Dugi otok potoval mimo Zadra, je sporočil, da je na otoku sončno, včerajšnjo pot pa opisal z besedami: "Bolj pluli smo kot se vozili."

Kljub temu župan mesta Emil Ćurko pravi, da je situacija danes veliko boljša, v predelih, kjer se je voda umaknila so že pričeli s čiščenjem. "Staro mestno jedro je odrezano za avtomobile, most za pešce pa je nestabilen," je povedal za 24sata.

Na Ugljanu, najhuje je bilo v Malem Lukoranu, so službe za zaščito in reševanje prav tako na delu od zgodnjega jutra. Gasilci in komunalne službe so očistili glavno prometnico na otoku, zato je stanje vsaj kar se tiče dostopa normalizirano. Pouka v šoli tudi danes ni, mnoge lokalne ceste so še vedno zaprte. Večina šol v Dalmaciji je sicer danes normalno odprla vrata.

O močnem deževju poročajo tudi z območij južneje od Zadra, Dubrovnik je bil včeraj videti kot Benetke, s poplavljenim Stradunom, kjer je voda segala mimoidočim do kolen. 

Dubrovnik pod vodo | Avtor: 24sata 24sata
Vremenoslovci za jadransko obalo tudi danes napovedujejo plohe z nevihtami, na severnem Jadranu in v zaledju lahko lokalno pade večja količina padavin. Prav tako za območje napovedujejo sunke vetra. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • francl12 18:11 12.september 2017.

    ni blema, saj imajo veliko čolnov in jaht