Svet
2345 ogledov

Danci z rekordnimi okužbami v zapiranje

ljudje Profimedia
Na Danskem prvi resnejši ukrepi po septembru.

Danske oblasti so danes sporočile, da bodo zaradi rekordnega števila okužb z novim koronavirusom zaprle kinodvorane, gledališča in koncertne dvorane ter omejile delovni čas gostinskih lokalov. Vlada namerava začasno zapreti tudi druga javna mesta, kjer se zbirajo ljudje, kot so muzeji in zabaviščni parki. Restavracije in nočni klubi bodo morali svoja vrata namesto do polnoči zapreti ob 23. uri, po 22. uri pa bo prepovedana prodaja alkohola, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Omejiti moramo naše aktivnosti. Vsi moramo omejiti naše družbene stike," je izjavila danska premierka Mette Frederiksen. "Naš cilj je še vedno ohraniti družbo čim bolj odprto," je dejala in dodala, da bi se omejevalnim ukrepom, kakršni so bili v veljavi spomladi 2020, lahko izognili, saj so na voljo cepiva.

Ukrepe, ki so bili objavljeni po srečanju strankarskih voditeljev, mora uradno potrditi še parlament.

Frederiksenova je dodala, da vlada za razliko od prejšnjih valov tokrat še vedno načrtuje ponovno odprtje šol po počitnicah. Te bodo namesto od 17. decembra do 3. januarja sicer trajale od 15. decembra do 5. januarja.

Pospešili cepljenje s poživitvenimi odmerki

Sprejeti ukrepi predstavljajo pomemben preobrat za državo, ki je 10. septembra odpravila vse omejitve. V začetku novembra je sicer ponovno uvedla covidno potrdilo, prejšnji teden pa napovedala prvi krog omejitev.

Ker v državi vsakodnevno beležijo rekordne okužbe, je vlada pospešila cepljenje s poživitvenimi odmerki cepiva proti covidu-19, odobrila zdravljenje s tabletami ameriškega proizvajalca Merck v primeru resnega poteka bolezni in začela cepiti otroke, stare od pet do 11 let.

Po navedbah Frederiksenove je skandinavska država v zadnjih 24 urah zabeležila nov rekord. Okužbo s koronavirusom so namreč potrdili pri 11.194 osebah. Danska je prav tako ena izmed držav z največjim številom potrjenih okužb z različico omikron. V zadnjem dnevu so zabeležili več kot 2500 primerov te domnevno bolj prenosljive različice. Trenutno je hospitaliziranih približno 500 ljudi, od tega nekaj deset na intenzivni negi.

Covid-19 Covid-19 Svet Nekdanji premier ostro proti ukrepom Cepljenje QR koda zeleno potrdilo covid-19 Slovenija Slovenija bo omejila veljavnost covid potrdil; za praznike dodatni ukrepi

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • bobubob 16:28 19.december 2021.

    Četrti val bo val 'cepljenih', pravi zarotniška stroka. Izrael, Škotska, Danska, sami precepljenci....generali ameriške vojske so zaskrbljeni zaradi ukaza o obvezni 'pocepitvi', samo naši 'generali' vztrajajo da 'sa puta ne skrenejo..' Ampak, saj predsedujemo, zato pa se splača potrpeti..sploh, ker ...prikaži večer nam gre baje odlično....prodaja dragih avtov cveti....kovid dobičkarji tudi.

  • igorgeus 18:58 17.december 2021.

    cepivo torej ni ucinkovito?

  • kapibara 18:56 17.december 2021.

    "Danci z rekordnimi okužbami v..." - Danci so tudi z rekordnimi % o precepljenosti državljanov !!