Svet
1294 ogledov

Nekdanji premier ostro proti ukrepom

Covid-19 Epa
Nekdanji premier pozval tudi k protestom proti vladni politiki zoper širjenje novega koronavirusa.

Slovaška je konec novembra zaradi visokega števila okužb in nizke stopnje precepljenosti uvedla dvotedensko zaprtje javnega življenja po vsej državi. V celoti je cepljenih manj kot polovica prebivalcev, kar je eden najnižjih deležev precepljenosti med državami EU. Uvedli so številne ukrepe, ki se jih državljani otepajo.

Med nasprotniki strogih protikoronskih ukrepov je tudi nekdanji socialdemokratski slovaški premier Robert Fico, ki mu zato celo grozi zaporna kazen. Včeraj je namreč pozval k protestu proti vladnim politikam v boju s pandemijo, saj da skuša vlada s strogimi ukrepi dejansko omejiti svobodo izražanja v državi. A ko je želel ob začetku protesta dati izjavo za medije, ga je aretirala policija, aretacijo pa so v živo predvajali na televiziji.

Fico jo je označil kot "konec demokracije na Slovaškem", njegov odvetnik, nekdanji notranji minister Robert Kalinak pa kot grobo kršitev zakonodaje. Fica namreč po njegovih besedah ščiti poslanska imuniteta in mu smejo zato svobodo gibanja omejiti zgolj s privolitvijo parlamenta.

Policija je danes potrdila, da je bil 57-letni politik, trenutno poslanec, obtožen vzpodbujanja sovraštva, za kar bi ga lahko doletela zaporna kazen, poroča dpa. Od 25. novembra so sicer na Slovaškem zaradi pandemije prepovedana zborovanja, a Fico vztraja, da njegov protest to ne bi bil, saj bi večinoma potekal v obliki konvoja avtomobilov.

Cepljenje QR koda zeleno potrdilo covid-19 Slovenija Slovenija bo omejila veljavnost covid potrdil; za praznike dodatni ukrepi

V državi zopet sproščajo ukrepe

Slovaki se sicer lahko po omilitvi ukrepov, ki so ljudem dovoljevali izstop iz hiše le iz nujnih razlogov, ponovno prosto gibajo. Cepljeni proti covidu-19 in prebolevniki že teden dni, ostali pa od danes. A ne ponoči, saj bo med 20. in 5. uro zjutraj prepovedano zadrževanje zunaj, razen v nujnih primerih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zbiranje posameznikov iz različnih gospodinjstev je zdaj omejeno na šest ljudi. Sprostitev ukrepov zajema tudi ponovno odprtje muzejev, galerij, razstav in knjižnic, ki pa ne smejo izvajati skupinskih dejavnosti ali vodenih ogledov. Z negativnim testom na novi koronavirus se lahko tudi tisti, ki niso cepljeni in covida-19 tudi niso preboleli, udeležijo verskih obredov in uporabljajo žičniške naprave na smučiščih.

Za cepljene in prebolevnike so se sicer po dveh tednih strogega zaprtja, ki je veljalo za vse, že 10. decembra znova odprli trgovine, frizerski saloni, fitnes centri, smučišča in cerkve, a z omejitvami glede zasedenosti. Gostinski lokali na Slovaškem medtem ostajajo zaprti, dovoljen je le prevzem hrane za s seboj. Hoteli in drugi nastanitveni obrati se bodo predvidoma znova odprli 25. decembra, vključno s hotelskimi restavracijami in bari, vendar bodo morali gostje izpolnjevati pogoj PC.

Šole, ki so še v času 14-dnevnega strogega zaprtja načeloma ostale odprte, z izjemo prvih štirih razredov od ponedeljka pouk izvajajo le še na daljavo preko spleta, čemur mnogi ostro nasprotujejo.

Vlada RS Janez Poklukar Slovenija "Pripravljeni smo narediti vse, da se cepite!"

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
  • QSprm 17:27 17.december 2021.

    Slovaska je uvedla terorizem korona fundamentalistov zaradi nizke stopnje precepljenosti, medtem ko so Danci uvedli represijo zaradi visoke stopnje precepljenosti. Ko ze mislis, da je ta sprijena falanga talibanisticnih korona teroristov dosegla meje bolestnih umotvorov, se izkaze da so mutanti ...prikaži več z brezmejno zalogo oslarij.