Slovenija
6925 ogledov

"Pripravljeni smo narediti vse, da se cepite!"

Vlada RS Janez Poklukar Vlada RS
Minister je poudaril, da je glavni cilj doseči čim višjo precepljenost, saj nas samo ta pelje v varno in zdravo leto 2022.

Minister za zdravje Janez Poklukar je predstavil akcijo Dnevi cepljenja, ki bo potekala od te nedelje, 19. 12., pa do četrtka, 23. 12. Na ta način bomo lahko v novo leto zakorakali pripravljeni in varni, je poudaril minister. 

V tem obdobju bodo vsi cepilni centri po državi odprti od 8. do 20. ure, v vsaki regiji pa bo en cepilni center odprt tudi ponoči, je dejal Poklukar. 

Na cepljenje se ne bo treba naročiti, v vseh cepilnih centrih pa bo omogočena tudi izbira cepiva.

Cepilni centri, ki bodo obratovali 24 ur | Avtor: Vlada RS, twitter Vlada RS, twitter

A ponekod se je že zalomilo. S Klinike Golnik so namreč sporočili, da bo 24 ur na dan dostopen le njihov elektronski naslov za zbiranje prijav na cepljenje proti covidu-19 s cepivom Pfizer. "Ko se bo prijavilo najmanj 6 kandidatov za cepljenje, bomo z njimi dogovorili termin cepljenja," so dodali. 

Pojasnili so, zakaj: "V viali cepiva Pfizer je na razpolago 6 odmerkov, po pripravi je cepivo obstojno le šest ur. Če pripravljenega cepiva iz viale ne porabimo, ga moramo zavreči."

V vseh občinah bodo delovale tudi mobilne enote

Skupno je cepilnih centrov po Sloveniji 62, v vseh občinah pa bodo delovale tudi mobilne enote, ki bodo skušale prebivalcem kar najbolj približati cepljenje. Informacije o urnikih delovanja boste dobili na spletnih straneh vaše občine ali v lokalnem zdravstvenem domu.

Cepilni centri po Sloveniji | Avtor: Vlada RS, twitter Vlada RS, twitter

Cepljenje kar v lovskem domu

Kot je dejal Poklukar, bodo lokacije, kjer bodo cepili, določile občine. Občina Borovnica bo denimo cepljenje izvajala kar v lovskem domu, ponekod bo potekalo v ambulantah družinskih zdravnikov, v nekaterih krajih, denimo v Tolminu, pa bodo prebivalcem omogočili tudi prevoz do cepilnega mesta. 

Minister je poudaril, da je glavni cilj doseči čim višjo precepljenost, saj nas samo ta pelje v varno in zdravo leto 2022. "Z akcijo, ki je pred nami, želimo vsi zaposleni v zdravstvu sporočiti, da smo pripravljeni narediti vse, da se cepite. To menimo, ker je to najučinkovitejši ukrep, ki vam ga lahko predlagamo, ker je to lahko v novo leto najboljši pristop. Zdravstvo vam na ta način enotno sporoča - cepite se. Odvrzite vse dvome, odvrzite, prosim, vse strahove. Do zdaj je bilo porabljenih preko 8,5 milijarde odmerkov cepiv, ki so se izkazala za učinkovita in varna," je dodal. 

Poveljnik Republiškega štaba CZ Srečko Šestan je podprl akcijo in napovedal, da bo tudi Civilna zaščita občinam priskočila na pomoč, če bodo zanjo zaprosili. Ocenil je, da gredo stvari v pravo smer.

Podobno je menila tudi generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin, ki je obljubila pomoč RK ob dnevih cepljenja. Zahvalila se je prostovoljcem in tudi zaposlenim pri prizadevanjih za to, da bi čim prej lahko premagali epidemijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • igorgeus 12:03 20.december 2021.

    preboleli smo, v bolnici nismo bili, vse kar cepivo obljublja, nas je večina dosegla brez cepiva, ki obljublja približno 40% zaščite pred bolnišnico, pred omikronom pa 0% zaščite. zakaj bi se torej morali cepiti in kaj bi s tem dosegli?

  • erikkk 10:54 18.december 2021.

    Poklukec rok se vam isteka na planetu (še 7 dni), zato pa je potrebno potegnat s sabo čimveč žrtev a ne... Lepo se imejte v nižji dimenziji. Ostale nas čaka dvig v 5 dimenzijo.

  • erikkk 10:45 18.december 2021.

    Zveri bodo morale zapustiti naš planet do 25 Decembra, sledijo velike spremembe. Skratka, glavne kabalistične zveri so se srečale na Antarktiki, začenši s Klausom Schwabom in drugih, ki se jim je iztekel rok bivanja na PLANETU. Namreč, med podpisom Jupitrovih ...prikaži več sporazumov julija 2021 so člani Kabale dobili 5 MESECEV časa, da se poberejo z Zemlje. Ta rok se izteče zdaj DECEMBRA 2021. Od tod srečanje na Antarktiki. To je pojasnilo zakaj taka sila okoli cepljenja.