Zdravje
4016 ogledov

Novi podatki: To kažejo številke o novih okužbah

Covid-19 v Ljubljani Profimedia
Število okužb še vedno upada, a nekoliko počasneje kot v prejšnjem tednu.

V četrtek je bilo potrjenih 1.278 novih primerov okužbe. Opravljenih je bilo 5.022 testov PCR in 76.794 hitrih testov. Delež pozitivnih testov PCR znaša 25,4 odstotka.  V primerjavi s prejšnjim četrtkom, ko so odkrili 1.323 novih primerov, so tokrat odkrili le 45 manj novih okužb, kar pomeni, da se padec okužb počasi ustavlja. 

Štirinajstdnevna incidenca potrjenih primerov na sto tisoč primerov je 920, znižuje se tudi povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh in je trenutno 1.253.

Tudi v bolnišnicah se stanje počasi umirja, trenutno je hospitaliziranih 776 covidnih bolnikov, od tega jih 234 potrebuje intenzivno terapijo. 

Strokovnjake zdaj skrbi predvsem prihod različice omikron, ki so jo v Sloveniji že zabeležili. Ta naj bi bila še bolj kužna od delte, a je mogoče, da povzroča bolj blage simptome. Strokovnjaki še niso prepričani, kako bo vplivala na potek epidemije in predvsem na sprejeme v bolnišnicah. Dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo je v sredo dejal, da sta možna dva scenarija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • kapibara1 10:33 17.december 2021.

    V nekaterih evropskih državah so zagnali velik preplah zaradi trenutno najbolj »popularne« koronavirusne različice. - Zdravnica Angelique Coetzee, ki je prva opozorila oblasti na različico omikron, se čudi histeriji, ki jo zganjajo predvsem v Veliki Britaniji.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 10:13 17.december 2021.

    Številke okuženih in mrtvih padajo, zaskrbljenost "stroke" pa narašča.. Obstaja namreč možnost, da bo Omikron prekužil in zaščitil ljudi prej, z manjšo "koleteralno škodo" in bolje kot cepljenje.. Seveda se "stroka" ne bo predala in je že uvedla nočno cepljenje, ...prikaži več ko se še podnevi nihče noče.. Bravo Butale...