Slovenija
7004 ogledov

Zadnji podatki: Omikron je tu, tako nam kaže

Covid-19 v Ljubljani Profimedia
V Sloveniji je bilo po zadnjih znanih podatkih potrjenih 10 okužb z različico omikron. Za zdaj je iz podatkov o izdanih TAN kodah še razbrati padec števila okužb.

V sredo je bilo izdanih 1216 TAN kod, kar je približno 20 odstotkov manj kot prejšnjo sredo. Gre za podoben padec števila izdanih TAN kod kot dan pred tem. 

Vrh četrtega vala smo dosegli sredi novembra. Število novih potrjenih primerov okužb od druge polovice novembra dalje upada, kar se je k sreči v zadnjem obdobju začelo kazati tudi v bolnišnicah. Po zadnjih podatkih so v bolnišnicah 804 bolniki s covidom-19, od tega 231 v enotah intenzivne terapije. Spomnimo, še 26. novembra je bilo v enotah intenzivne terapije 289 bolnikov. 

Velika neznanka ostaja, kaj bo prinesel pojav različice omikron, saj veliko o tej različici še ni znanega. Dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo je v sredo dejal, da sta možna dva scenarija. Opozoril je, da gre za zelo infektiven sev in svetoval vsem, naj se cepijo, polno cepljeni pa naj se odločijo za poživitveni odmerek. 

Študija iz Južnoafriške republike je namreč pokazala, da je učinkovitost cepiv veliko boljša po treh odmerkih. Omikron se namreč od prejšnjih različic razlikuje tudi po tem, da je sposoben v določeni meri zaobiti imunost. Nova cepiva za omikron so že v izdelavi in bi bila lahko dostopna v dveh mesecih.

Cepljenje Covid-19 Slovenija Zaščita pri omikronu pri teh cepivih skoraj nična

Minister za zdravje Janez Poklukar je opozoril, da pojav omikrona lahko pomeni začetek novega vala. Po njegovih besedah bi morali v starostni skupini nad 50 let doseči 98-odstotno precepljenost, v celotni populaciji pa 80-odstotno. ECDC opozarja, da samo cepljenje ne bo dovolj, ampak je treba striktno izvajati tudi vse nefarmakološke ukrepe, ki so v veljavi že vse od začetka pandemije - razkuževanje rok, nošenje mask, vzdrževanje ustrezne distance, prezračevanje. 

Za zdaj ni znano, ali bodo zaradi pojava omikrona pri nas stopili v veljavo kakšni novi ukrepi. Posvetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje se je sicer že sestala na to temo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • kapibara1 08:12 16.december 2021.

    V nekaterih evropskih državah so zagnali velik preplah zaradi trenutno najbolj »popularne« koronavirusne različice. - Zdravnica Angelique Coetzee, ki je prva opozorila oblasti na različico omikron, se čudi histeriji, ki jo zganjajo predvsem v Veliki Britaniji.