Slovenija
10107 ogledov

Zaščita pri omikronu pri teh cepivih skoraj nična

Cepljenje Epa
Pristojni pozivajo prebivalce, naj se cepijo s poživitvenimi odmerki.

Na pobudo ministrstva za zdravje, ki ga vodi Janez Poklukar, bodo v lokalnih skupnostih med 19. in 23. decembrom potekali dnevi cepljenja. Tako naj bi dvignili slabo precepljenost, ki je v splošni populaciji 54 odstotna in razbremenili intenzivne covidne enote, kjer je med zdravljenimi 83 odstotkov necepljenih. 

Dobra zaščita s poživitvenim odmerkom

Strokovnjake po velikem valu okužb z delto v Sloveniji, strokovnjake zdaj skrbi pojav različice omikron, ki so jo že potrdili tudi v Sloveniji. O njej je sicer znanih še premalo podatkov, a dosedanji izsledki kažejo, da še bolj nalezljiva kot delta ter da cepiva proti njej nudijo slabšo zaščito, prav tako so slabše zaščiteni prebolevniki. Izkazalo pa se je, da smo pred njo dobro zaščiteni, ob uporabi poživitvenega odmerka cepiva mRNA. 

Strokovna skupina za cepljenje je zato priporočila uporabo poživitvenega odmerka mRNA šest mesecev po polnem cepljenju s cepivi Moderne in Pfizerja, ter tri mesece po cepljenju z AstraZeneco. Po novem velja tudi, da se je možno cepiti pred potekom šestih mesecev, a najprej po treh mesecih od prejema drugega odmerka. Več o novih priporočilih glede cepljenja lahko preberete v prispevku Omejena veljavnost digitalnega potrdila: Za podaljšanje bo treba narediti tole ... 

Ta teden se bo začelo tudi cepljenje otrok, starih med pet in 11 let. Več lahko preberete v prispevku Tako bo potekalo cepljenje otrok, starih med pet in 11 let. 

Cepljenje po lokalnih skupnostih

Za odrasle pa, kot rečeno, v lokalnih skupnostih pripravljajo cepilne dneve. V Mestni občini Novo mesto bodo sodelovali s širjenjem vesti o cepljenju po vseh občinskih komunikacijskih kanalih, na spletni stran in spletnih družbenih omrežjih. Občinskim javnim zavodom bodo dostavili promocijski material in še prek teh nagovarjali k cepljenju.

Covid-19, test, testiranje, koronavirus Ob prihodu Svet Italija zaostruje. Tudi za cepljenje. cepivo Pfizer BioNTech Zdravje Tako bo potekalo cepljenje otrok, starih od 5 do 11 let

Organizacija cepljenja v mobilnih enotah je sicer domena ZD Novo mesto, na občini pa so se z vprašanjem o želji organizacije cepljenja izven mestnega središča obrnili na krajevne skupnosti. Odzvala je se je ena od teh, občani pa se bodo lahko tam cepili prihodnje dni. Preostalo cepljenje proti covidu-19 bo sicer enako kot zdaj potekalo v cepilnem centru pred novomeškim zdravstvenim domom.

Občane nameravajo nagovarjati tudi s pomočjo strokovnjakov, ki se poklicno ukvarjajo s covidom-19. Povabili jih bodo na lokalno televizijo, kjer bodo pripravili izobraževalne oddaje, ki jih bodo občani lahko spremljali med njenim sporedom in na občinskem YouTube kanalu.

covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija Omikron Zdravje Stroka v skrbeh. Lahko pričakujemo dodatno omejevanje? To pravi Logarjeva. covid-19 Zdravje Študija: Tako učinkovito je Pfizerjevo cepivo proti omikronu

V Mestni občini Krško bodo s sodelovanjem občine, ZD Krško, koncesionarjev in območnega združenja Rdečega križa cepljenje organizirali v cepilnem centru zdravstvenega doma in še na nekaj drugih mestih. Cepila bo mobilna skupina zdravstvenega doma in sicer v Podbočju, Velikem Kamnu, Senovem, Raki, na Zdolah, v Dolenji vasi in Velikem Trnju ter pri nekaterih koncesionarjih.

Janković ne pričakuje velikega rezultata, razen, če bo obvezno

Dneve cepljenja bodo po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića opravili tudi v Ljubljani. A kot je izpostavil na današnji novinarski konferenci, je ministra za zdravje Poklukarja opozoril, naj ne pričakuje velikega rezultata, razen v primeru, da vlada napove, da bo v DZ vložila zakon o obveznem cepljenju. Zakon bi po županovi oceni sploh v tem času, ko prihajajo volitve, pokazal, kdo je tisti, ki skrbi za zdravje. "Prav zanima me, če bi kdo iz opozicije glasoval proti," je dejal.

Cepljenje covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

V Zdravstvenem domu Kranj ob tem ugotavljajo, da je "kadrovsko akcija kar zalogaj, saj naj bi poleg podaljšanega urnika v cepilnih centrih vsak dan ponudili tudi cepljenje na terenu". ZD Kranj, Škofja Loka in Tržič se z lokalnimi skupnostmi dogovarjajo tudi za terenske obiske.

QR koda Slovenija Omejena veljavnost digitalnega potrdila, za podaljšanje bo treba narediti tole ... Digitalno covid potrdilo Slovenija Veljavnost digitalnega potrdila kmalu omejena

Z novogoriške občine sporočajo, da bodo prebivalce o pomenu cepljenja obveščali predstavniki zdravstvene stroke, podobno izpostavljajo tudi na ptujski občini. Kot so navedli, že od začetka epidemije poskušajo občanom zagotoviti dostop do relevantnih informacij, zato vse od takrat na spletni strani objavljajo informacije o možnih preventivnih ukrepih za omejitev širjenja virusa.

Pozivanje k cepljenju prek lokalnih medijev

Prek lokalnih medijev in družbenih omrežjih bodo k cepljenju med Dnevi cepljenja pozivale občine Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki. Cepilni center ZD Velenje, ki deluje na območju vseh treh občin, je pripravil tudi prilagojen urnik cepljenja, s čimer bo omogočena večja dostopnost do cepilnih mest. Glede na potrebe lokalnega prebivalstva so se ob tem odločili, da bo cepljenje potekalo na že znanih lokacijah, saj so izkušnje s terena pokazale, da ni izkazane večje potrebe za mobilne enote.

"Občanke in občane vabimo, da se za cepljenje odločijo zaradi lastne zaščite pred okužbo ter v izogib posledicam prebolevanja težje oblike bolezni. Čeprav je odločitev o cepljenju stvar vsakega posameznika, se zdravje vsakega posameznika v času epidemije dotika vseh nas," so zapisali na spletni strani slovenjgraške občine. ZD Slovenj Gradec bo v Dnevih cepljenja ta izvajal po nekoliko razširjenem urniku, glede cepljenj na terenu pa bodo od ožjih lokalnih skupnosti pridobili informacije o potrebah in izraženem interesu ter glede na to tudi organizirali mobilne enote.

Omikron Slovenija Potrdili okužbe z omikronom: "Pred nami so težki dnevi" Covid-19 Covid-19 Slovenija V Sloveniji potrdili prvi primer omikrona!

V koprski občini, kjer se zavedajo, da je pristop k cepljenju dobra naložba v zdravje in prava poteza za čimprejšnjo vrnitev v normalno življenje, bodo cepljenje omogočili čim širšemu krogu občanov z dodatnimi termini. Cepljenje poleg Zdravstvenega doma Koper izvaja tudi zdravstveni zavod Cor Medico, in sicer ob sredah in petkih, med Dnevi cepljenja pa mobilne cepilne enote ne bodo obratovale.

V Ajdovščini pa se lahko tisti, ki bi zaradi objektivnih razlogov, kot so problem z organizacijo prevoza v cepilni center ali gibalne omejitve, želeli cepljenje na domu, za to dogovorijo na telefonski številki 051 656 831.

Komentarjev 10
  • James_Albertson 15:11 15.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • kapibara1 14:47 15.december 2021.

    V nekaterih evropskih državah so zagnali velik preplah zaradi trenutno najbolj »popularne« koronavirusne različice. - Zdravnica Angelique Coetzee, ki je prva opozorila oblasti na različico omikron, se čudi histeriji, ki jo zganjajo predvsem v Veliki Britaniji.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 14:03 15.december 2021.

    "Zaščita pri omikronu pri teh cepivih skoraj nična".....Sama farmacija pove, da tudi ostala ščitijo dvajsetkrat manj....Torej boste rabili še veliko reklame, nočnih cepljenj in podobnih neumnosti,...