Zdravje
520 ogledov

Tako bo potekalo cepljenje otrok, starih od 5 do 11 let

cepivo Pfizer BioNTech Profimedia Cepivo Pfizer BioNTech
Cepljenje bo večinoma potekalo v cepilnih centrih, v manjših krajih tudi v zdravstvenih domovih ali pri koncesionarjih.

V Sloveniji je na voljo cepivo proti covidu-19 za otroke, stare od 5 do 11 let. "V okviru posvetovalne skupine za cepljenje je bilo izdano priporočilo za cepljenje za to starostno skupino. Posebej se cepljenje priporoča za otroke s kroničnimi boleznimi, saj je pri teh večja verjetnost, da bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje ali celo zdravljenje v enotah intenzivne terapije. Poleg tega je cepljenje priporočljivo za otroke, ki so zdravi, pa imajo doma v družini družinske člane, ki so posebej ogroženi za težji potek covida in ne morejo biti ustrezno zaščiteni," je povedal strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn. "Glede na varnost in učinkovitost cepiva v tej starostni skupini je cepivo smiselno in varno tudi za vse ostale otroke, ker tako zmanjšamo število okužb in verjetnost, da bodo zboleli. Tako omogočimo normalno izvajanje izobraževalnih procesov in normalno otroštvo." 

Na pediatrični kliniki bodo cepljenje začeli v četrtek. Trenutno imajo na kliniki prijavljenih 70 otrok, večinoma gre za otroke zaposlenih, nekaj pa je tudi kroničnih bolnikov. "Vse kronične bolnike bomo obvestili, da je možno cepljenje izvesti pri nas na kliniki in jih k temu pozvali," je dejal Pokorn. 

Omikron Slovenija Potrdili okužbe z omikronom: "Pred nami so težki dnevi"

Načeloma bo cepljenje v večjih krajih potekalo v cepilnih centrih, kjer bodo otroke cepili pediatri. V manjših krajih bo cepljenje lahko potekalo tudi v zdravstvenih domovih ali pri koncesionarjih. Pokorn je prepričan, da bodo pediatri ustrezno ukrepali, če bo izražen interese za cepljenje. 

Odmerek cepiva, namenjenega otrokom, je tretjinski v primerjavi z odmerkom za odrasle. 

Na pediatrični kliniki še naprej opažajo porast primerov večorganskega vnetnega sindroma pri otrocih, trenutno so že na številki 53. "V zadnjih 24 urah smo imeli dva nova sprejema zaradi večorganskega vnetnega sindroma. Očitno je to, vsaj v otroški populaciji, najbolj izrazit pokazatelj intenzivnega kroženja virusa med otroško populacijo," je navedel Pokorn. 

Trenutno imajo hospitalizirane kronično bolne otroke, ki imajo okužbo. Devetnajstim otrokom, ki so zboleli za covidom-19, so dali monoklonsko protitelo in pri nobenem od teh ni prišlo do težjega poteka covida-19.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • simon30 11:28 15.december 2021.

    Izumitelj tehnologije mRNA cepiv Robert Malone je pozval vse starše naj dobro razmislijo preden dovolijo cepiti svoje otroke, ker ima blazno velike in nevarne nepopravljive stranske učinke. Naši mediji in vlada pa nas pozivajo k tem gnusnim dejanjem.

  • PaPajapopi 14:48 14.december 2021.

    Treba je cepiti vse otroke, oziroma otročičke , oziroma že zarodke. Čimprej ! ! ! Čimprej morajo namreč pocrkati in vsi mi z njimi, da bo končno že enkrat mir z tem covid sranjem ! ! !

  • Dexter_Bixler 14:44 14.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦