Zdravje
1495 ogledov

Študija: Tako učinkovito je Pfizerjevo cepivo proti omikronu

covid-19 Epa
Rezultati južnoafriške študije temeljijo na rezultatih 78.000 testov PCR.

Cepivo proti covidu-19 podjetij Pfizer/BioNTech je na splošno manj učinkovito proti novi koronavirusni različici omikron, a nudi visoko zaščito pred hospitalizacijo zaradi covida. Učinkovitost pri zmanjševanju hospitalizacij oziroma hudi obliki bolezni po okužbi z omikronom je 70-odstotna, kaže južnoafriška študija.

Študijo so izvedli južnoafriška zasebna zdravstvena zavarovalnica Discovery, javni svet za medicinske raziskave (SAMRC) in nacionalni inštitut za prenosljive bolezni (NICD). Rezultati temeljijo na rezultatih 78.000 PCR-testov, odvzetih med 15. novembrom in 7. decembrom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pfizerjevo cepivo nudi 33-odstotno zaščito pred okužbo z omikronom, pred različico delta pa 80-odstotno. V raziskavi glede učinkovitosti cepiva proti najnovejši različici so ugotovili večje število ponovnih okužb in pa večje število kratkotrajnih okužb pri cepljenih osebah.

Omikron Slovenija Potrdili okužbe z omikronom: "Pred nami so težki dnevi"

Rezultate označili za "izjemno spodbudne"

"Cepljenje z dvema odmerkoma Pfizerjevega cepiva je 70-odstotno učinkovito pri zmanjševanju hospitalizacij," je ob tem povedal predsednik zavarovalnice Discovery Ryan Noach. Učinkovitost cepiva proti hudim oblikam bolezni po okužbi s predhodnimi različicami medtem znaša 93 odstotkov.

Predsednica sveta za medicinske raziskave Glenda Gray je ugotovitve študije označila za "izjemno spodbudne". Spomnila je, da je cepivo namenjeno zaščiti pred hospitalizacijo in smrtjo.

Noach je ob tem posvaril, da je kljub blažjim oblikam covida možno, da bi bili zdravstveni sistemi preobremenjeni zaradi velikega števila okužb, saj se omikron hitro širi.

QR koda Slovenija Omejena veljavnost digitalnega potrdila, za podaljšanje bo treba narediti tole ...

Število okužb z novim koronavirusom od pojava omikrona, ki so ga v Južni Afriki tudi prvi potrdili, v državi eksponentno narašča. Okužbe z omikronom predstavljajo 90 odstotkov vseh okužb z novim koronavirusom. Južna Afrika velja za najhuje prizadeto afriško državo v pandemiji covida-19. Tam so potrdili 3,1 milijona okužb, umrlo pa je več kot 90.000 covidnih bolnikov.

V celoti je cepljenih približno četrtina od 59 milijonov prebivalcev, kar je precej več kot v drugih afriških državah, a še vseeno precej manj kot drugod po svetu.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
  • Dexter_Bixler 14:58 14.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar pantani
    pantani 13:57 14.december 2021.

    Kere butale!!!

Sorodne novice