Svet
1159 ogledov

Danes se srečata Trump in Putin

Donald Trump Vladimir Putin
V Helsinkih bo danes dolgo pričakovani vrh predsednika ZDA Donalda Trumpa in ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Srečanje bo potekalo v senci vložitve obtožnic v ZDA proti 12 ruskim obveščevalcem zaradi vdorov v računalnike demokratske stranke. Trump je napovedal, da bo to temo načel v pogovorih s Putinom.

Demokratski politiki v ZDA so v petek zahtevali, naj Bela hiša odpove vrh v Helsinkih. "Obtožnice so dodatni dokaz za dejstva, ki jih poznajo vsi razen Trumpa. Putin je nasprotnik, ki se je vpletel v naše volitve, da pomaga Trumpu do zmage. Trump bi moral odpovedati srečanje, dokler Rusija ne dokaže, da tega več ne bo počela," je dejal vodja senatne manjšine Chuck Schumer.

Voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi pa je dodala, da če se Trump ne bo postavil po robu Putinu, bo to resna izdaja ameriške ustave in demokracije. Bela hiša je zatrdila, da vrh ne bo odpovedan.

Trump je v pogovoru za CBS News, objavljenem v nedeljo, povedal, da ima glede srečanja "skromna pričakovanja". Prepričan je, da pogovori ne bodo prinesli "nič slabega" in "morda kaj dobrega", verjame pa v srečanja. Glede obtoženih ruskih obveščevalcev je napovedal, da bo to vprašanje odprl, ne namerava pa zahtevati njihove izročitve.

Sicer pa je glede vsebine ameriški predsednik po vrhu zveze Nato v Bruslju povedal še, da "želi izvedeti kaj o Siriji, pa vprašal bom vaše priljubljeno vprašanje o vpletanju v volitve".

Trump bo Putina vprašal, če pomagal pri njegovi izvolitvi

"Lahko le vprašam. Morda bo zanikal, ampak več kot vprašati ne morem. Kaj naj potem storim, če zanika?" je dejal Trump o prepričanju ameriških obveščevalnih agencij, da je Rusija po Putinovem navodilu vodila uspešno kampanjo pomoči Trumpu, da zmaga na volitvah 2016.

Putin vlada Rusiji že 18 let, Trump pa je popoln politični novinec in mnoge skrbi, da bo Rus Američana ovil okrog prsta glede Ukrajine, Sirije, zveze Nato, evropske varnosti in še česa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • praufo 11:40 16.julij 2018.

    tramp vpraša putina: "ti vladimir, a si ti men kej pomagal pri tem, da sem zmagal na volitvah?" putin odgovori: "ja, malo pa sem", tramp: "aha, no pol je pa vse u redu"

Sorodne novice