Svet
16 ogledov

Darko Šarić kot Jan Van Husel

(Foto: Interpol) Žurnal24 main
Narkokralj Darko Šarić ima v Južnoafriški republiki povsem zakonito drugo identiteto. Ima potni list, vpisan je kot Jan Van Husel iz Stellenboscha, piše srbski Press v Nedeljniku.

Raziskovalni novinar John Rasten, ki se v Južnoafriški republiki že vrsto let ukvarja s povezavami narkomafije in državnega vrha, pravi, da obstajata vsaj dva razloga, zakaj Darka Šarića verjetno nikoli ne bodo ujeli.

"Dobro podmazal najpomembnejše osebe"

Po njegovih besedah ​​je prvi razlog ta, da je "dobro podmazal" najpomembenjše osebe iz južnoafriške policije in tožilstva, in to že dolgo pred obtožnico. Rasten pojasnjuje, da to ni nič novega, saj to v tej državi delajo vsi domnevni narkošefi, tudi Dobrosav Gavrić, ki ga prav zaradi teh zvez oziroma podkupnin niso izročili Srbiji.

Drugi razlog je po njegovih besedah ta, da je Šarić zakonito vpisan v južnoafriško evidenco. Leta 2007 naj bi kupil državljanstvo in tako imel novo ime, naslov in narodnost. Predstavljal naj bi se kot Jan Van Husel, ki naj bi se rodil v Stellenboschu v provinci West Cape. Po narodnosti naj bi bil Bur. Na fotografiji je z očali, brado in daljšimi lasmi.

Sicer ima Šarić še en južnoafriški potni list, po katerem ga je policija pred kratkim našla v bližini Cape Towna in sporočila srbskim oblastem, da bo dostavila vse podatke o Šariću. Ustavilo naj bi se, ker so ga namenoma izpustili, da bi se umaknil na varno.

Denarja ima dovolj

Rasten verjame, da je Šarić še vedno v Južnoafriški republiki in se najverjetneje skriva v Kraljevini Lesoto. Ta se imenuje tudi "črna luknja", ker je, kot pojasnjuje Rasten, v to deželo preprosto vstopiti, a težko izstopiti, zato je raj za vse, ki se želijo skriti. Gre le za vprašanje denarja, a te težave Šarić nima, saj naj bi mu denar prinašale droge, ki vsak dan prihajajo skozi pristanišče v Cape Town.

Do razkrinkanja zvez med narkomafijo in najvišjimi državnimi institucijami ne bo prišlo, dokler se ne vplete ameriška enota za boj proti drogam DEA, saj se ogromne vsote denarja namenja lobiranju pri najvišjih uradnikih, da jih ne bi preganjali, je še povedal Rasten.

Komentarjev 4
  • BAZAKOMENTIRA 14:12 13.junij 2012.

    Se pridružujem mnenjem ostalih - a ni bilo včasih treba za novinarski poklic znati pravilno slovenščino? joj, joj, kakšne luzerje pa imate tam? malo se bo treba popravit...

  • Darko 14:03 13.junij 2012.

    žurnalčki, pa sej to je res za posrat, kakšne vi objavljate, mislim tekst je lepa slovenska gugl, al kuga :-))

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 13:43 13.junij 2012.

    Odličen prevod strička GOOGLA!!