Svet
26890 ogledov

Deček, ki je pred dnevi prvič prišel iz temnice

Joshua Boyle
Star je štiri leta, do pred nekaj dni ni vedel niti, kako izgleda WC.

Potem ko sta pet let preživela v ujetništvu v Afganistanu sta Kanadčan Joshua Boyle in njegova žena ameriškega rodu Caitlan Coleman s svojimi tremi otroki v petek vrnjena v Kanado.

Danes so fotoreporterji posneli prve fotografije Boyla in njegovega sina Najaeshija Jonaha, ki sta se igrala v vrtu hiše njegovih staršev v Smith Fallsu. Deček izgleda srečno in zdravo, poročajo tuji mediji.

Družina je bila v sredo osvobojena. "Naši otroci so končno v svojem pravem domu, potem ko so naju na vsakem letališču spraševali, če je to na dom," je za CBC povedal Joshua Boyle. Dodal je, da je najstarejši sin vesel svobode in da se zdi, da je sprememba okolja pozdravila polovico njegovih bolezni.

Joshua Boyle | Avtor: Profimedia Profimedia

Teka naokrog in pregleduje vsa darila, ki jih je dobival od rojstva naprej, ko je bil s staršema v ujetništvu. Preučuje papirčke, zavese, slike, družabne igre, daljinske upravljalce. "Hiša se mu zdi kot dežela čudes," je povedal Boyle in dodal, da se njegov drugi sin, star dve leti, težje prilagaja življenju na svobodi.

"Zdi se, da ga vse spominja na grozote, ki smo jih doživeli. Na svinčnike gleda kot na injekcije, s katerimi so jetniki ubrizgavali ketamin, glasno zapiranje vrat na preiskovanje celic."

Par ima tudi dvomesečno deklico, medijem sta povedala tudi, da se jima je v ujetništvu rodila še ena deklica, ki je umrla. "Ti otroci do pred nekaj dnevi niso vedeli, kako izgleda WC, za opravljanje potreb smo koristili kante." Oče je povedal še, da niso vedeli, kaj je to svetloba, kaj so vrata, razen tiste železne stvari, ki jih je ločevala od svobode.

Joshua Boyle Grozljivo Svet Rešeni talec: Ubili so mi hčerko in posilili ženo

Ni hotel na ameriško letalo

Leta 2012 sta se Boyle in Colemanova podala na pohod od Rusije preko srednjeazijskih držav do Afganistana. Pred Kabulom so ju zajeli talibani, ju odpeljali v Pakistan in v zameno za njuno življenje zahtevali, naj afganistanske oblasti prenehajo z usmrtitvami teroristov oziroma naj jih izpustijo.

Iz rok ugrabiteljev so mlado družino s pomočjo informacij ameriških obveščevalnih služb v sredo rešili pakistanski vojaki. Boyle je medijem nato povedal, da so v ujetništvu ubili njuno hčerko in posilili ženo.

Boyle se nato ni hotel vkrcati na ameriško letalo, ki bi družino poneslo v ZDA, pač pa se je odločil za komercialno linijo iz Islamabada preko Londona v Kanado. Bal se je namreč, da bi ga utegnili Američani poslati v Guantanamo, ker je bil pred leti poročen s sestro enega od ujetnikov v tem zloglasnem oporišču.

Kanadski in ameriški uradniki so medijem zatrdili, da proti Boylu ni nobene obtožnice in da se nima česa bati. Da ni predmet kakršne koli preiskave, je v četrtek zatrdila tudi kanadska zunanja ministrica Chrystia Freeland.

Joshua Boyle | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • samo.jst 07:56 17.oktober 2017.

    "Leta 2012 sta se Boyle in Colemanova podala na pohod od Rusije preko srednjeazijskih držav do Afganistana." Zakaj splošna javnost nima simpatije do oseb, ki se igrajo rusko ruleto, medtem ko se za takšne kretene na polno angažirajo?