Svet
694 ogledov

Dejanje je bilo "surovo načrtovano"

Džamal Hašodži
V eni izmed doslej najbolj nepsorednih izjav je savdski zunanji minister dejal, da je bil Džamal Hašodži umorjen.

Savdski zunanji minister Adel al Džubeir je v nedeljo izjavil, da je bila smrt novinarja Džamala Hašodžija grozna napaka, ki se je zgodila v "malopridni operaciji". V eni izmed doslej najbolj neposrednih izjav je Džubeir dejal tudi, da je bil novinar umorjen. Savdska kraljeva družina je medtem Hašodžijevi družini izrazila sožalje.

Do savdskih oblasti kritični novinar Hašodži je 2. oktobra vstopil v savdski konzulat v Istanbulu, kjer je želel urediti dokumente za svojo poroko, od tam pa se ni nikoli več vrnil.

Da je mrtev, priznali šele v petek

Rijad je v zvezi z njegovo smrtjo doslej podajal različne izjave, zaradi česar se je znašel pod mednarodnim pritiskom, naj dogajanje 2. oktobra vendarle pojasni. Da je Hašodži mrtev, so v Rijadu prvič priznali šele v petek, pri tem pa dodali, da je umrl v pretepu.

Ankara na drugi strani že dalj časa trdi, da so savdskega novinarja na konzulatu umorili savdski agentje, in pravi, da ima za te trditve tudi dokaze. Turčija bo po besedah predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v torek predstavila "golo resnico" o Hašodžijevi smrti.

Umor novinarja Džamala Hašodžija | Avtor: Epa Epa

Ušlo tudi obveščevalcem

Vodja savdske diplomacije je v nedeljo za ameriško televizijo Fox News dejal, da bo njegova vlada kaznovala krivce za Hašodžijev umor. Pri tem je zanikal, da bi savdski prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman, vedel oz. naročil novinarjev umor.

"Odločeni smo priti do dejstev in kaznovati tiste, ki so odgovorni za umor," je dejal Džubeir. "Posamezniki, ki so to storili, so to storili izven svojih pristojnosti. Očitno je prišlo do grozne napake in kar je zapletlo to napako so bili poskusi, da se jo zakrije. To je nesprejemljivo v vsakršni vladi," je dodal.

"Niti višje vodstvo naše obveščevalne službe ni vedelo za to," je v zvezi s smrtjo Hašodžija še povedal Džubeir in dogajanje 2. oktobra označil za malopridno operacijo. Ponovil je, da Rijad ne ve, kje je Hašodžijevo truplo, povzema britanski BBC.

Savdske oblasti so po lastnih navedbah v zvezi s Hašodžijevo smrtjo aretirale 18 ljudi, odstavile dva prestolonaslednikova sodelavca in oblikovale komisijo pod vodstvom Mohameda bin Salmana, ki bo reformirala obveščevalno agencijo.

Pogrešani novinar Džamal Hašodži je mrtev Svet Nova zgodba Savdske Arabije o tem, kaj se je zgodilo s Hasodžijem

Sinu Savdijci izrekli sožalje

Prestolonaslednik in kralj sta v telefonskem klicu v nedeljo izrazila sožalje Hašodžijevemu sinu Salahu, je poročala savdska tiskovna agencija. Salah Hašodži živi v Savdski Arabiji. Po poročanju časnika Wall Street Jorunala so mu savdske oblasti prepovedale oditi iz države oz. obiskati očeta, ki je živel v prostovoljnem izgnanstvu v ZDA.

Hašodžijevi zaročenki Hatice Cengiz, ki je ob novinarjevem izginotju sprožila preplah, potem ko ga je več ur čakala pred konzulatom, so medtem v Turčiji dodelili 24-urno policijsko zaščito.

Umor "surovo načrtovan"

Ankara je medtem poglobila preiskavo smrti kritika savdskih oblasti. Turško tožilstvo je danes že zaslišalo pet turških uslužbencev savdskega konzulata v Istanbulu. Še dvajset prič dogodka pa bodo, med njimi so tako Turki kot tujci, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Tiskovni predstavnik turške vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) Ömer Celik je medtem dejal, da je bil Hašodžijev umor "surovo načrtovan". Umor so nato skušali tudi prikriti, je še povedal.

"To je izjemno kompleksen zločin," je poudaril Celik. "Upam, da bodo razjasnjeni vsi elementi in da bodo odgovorni kaznovani, da ne bi nihče več pomislil na kaj takšnega," je izpostavil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.