Svet
21411 ogledov

Detajl rokovanja, ki ga je večina spregledala

Obletnica konca prve svetovne vojne, Pariz Epa
Slovesnost ob stoletnici konca prve svetovne vojne.

V Parizu poteka osrednja mednarodna slovesnost ob stoletnici konca prve svetovne vojne. Ob Slavoloku zmage se je zbralo več kot 80 svetovnih voditeljev, poleg francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemške kanclerke Angele Merkel tudi predsednika ZDA in Rusije Donald Trump in Vladimir Putin.

V rokovanje med slednjima je bila uperjena pozornost številnih prisotnih fotografov in snemalcev; podrobnost, ki je aparati niso zabeležili, je ujela kamera. Medtem ko se je Putin rokoval s prvo ameriško damo Melanio, je Trump Putina trepljal po ramenih.

Donald Trump in Emmanuel Macron Žaljivo? Svet Macron se je ves čas dotikal Trumpa

Na slovesnosti, ki je potekala ob slabem vremenu, je francoski predsednik Macron v nagovoru pozval svetovne voditelje, naj gradijo upanje in ne strahu ter opozoril, naj ne pozabijo pokola prve svetovne vojne, je poročala STA.

Macron je pozval k skupnemu "boju za mir". "Skupaj se lahko ubranimo groženj, kot so globalno segrevanje in uničevanje okolja, revščina, lakota, bolezen, neenakost in ignoranca," je dejal francoski predsednik.

Obletnica konca prve svetovne vojne, Pariz | Avtor: Epa Epa

Na slovesnost so organizatorji povabili prek 3400 ljudi, med njimi številne veterane oboroženih sil Francije in njenih zaveznic.

Vsi voditelji so na Elizejske poljane prišli skupaj z nekaj avtobusi, le ameriški predsednik Trump in ruski predsednik Putin sta na prizorišče prispela v svojih avtomobilskih povorkah. Na slovesnost je zadnji prišel Putin; roko je ponudil številnim zbranim voditeljem, ne pa tudi kanadskemu premierju Justinu Trudeauju, ki ga je pred meseci označil za "neiskrenega in šibkega", je poročala STA.

Ameriški predsednik se je že pred prihodom na prizorišče soočil z neprijetnim dogodkom. Dve protestnici z razkritimi prsmi sta namreč uspeli zaobiti varnostne ograje in pripadnike varnostnih sil ter se prebili do njegove avtomobilske povorke, poročajo tuje tiskovne agencije. Policisti so protestnici nemudoma prijeli, ena od njiju so ustavili le nekaj metrov od Trumpovega avtomobila.

Po koncu slovesnosti ob Slavoloku zmage bo francoski predsednik zbrane voditelje gostil v Elizejski palači na slovesnem kosilu, kjer bodo imeli priložnost tudi za neformalne pogovore. Ruski predsednik Putin naj bi sicer pred tem položil še venec pred spomenik vojakov in častnikov ruske ekspedicijske sile, ki so se med prvo svetovno vojno borili skupaj s francoskimi vojaki.

Obletnica konca prve svetovne vojne, Pariz | Avtor: Epa Epa

Stoletnice konca prve svetovne vojne se udeležuje tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Obletnica konca prve svetovne vojne, Pariz | Avtor: Epa Epa

Vladimir Putin Putin Svet Povedal iskrivo šalo, nasmejal tudi ameriškega gosta

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:09 12.november 2018.

    Predstava za ovce

  • Janez Janezz 21:33 11.november 2018.

    Očitno ameriški predsednik še vedno privlači mladenke, za zbujanje pozornosti nastopajo zgoraj brez.

  • sam50 16:36 11.november 2018.

    Je pa tudi Melanija prav zažarela,ko ji je Putin stisnil roko...