Svet
4487 ogledov

Macron se je ves čas dotikal Trumpa

Donald Trump in Emmanuel Macron Epa
Sodeč po izrazih na Trumpovem obrazu - dotiki gostitelja Macrona mu niso godili.

Ameriški predsednik Donald Trump je sinoči prispel v Pariz, kjer se ta konec tedna udeležuje slovesnosti ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne.

Med druženjem z gostom Emmanuel Macron ni izpustil priložnosti, da se ne bi dotaknil svojega gosta; trepljal ga je po rokah ali hrbtu in se ga dotikal po nogah, medtem ko sta dajala skupno izjavo. Sodeč po izrazu na Trumpovem obrazu mu geste gostitelja niso bile po godu.

Gre za novo epizodo dotikov med francoskim in ameriškim predsednikom, ki so se začeli med njunim prvim srečanjem v Bruslju. Macron je takrat čvrsto stisnil roko Trumpu, sicer bakteriofobu, ki rokovanje smatra za "barbarsko dejanje", tudi sicer se trudi čim bolj omejiti dotike z drugimi ljudmi. Macron je takrat francoskim medijem povedal, da je s svojo gesto želel pokazati, da ne bo delal nobenih izjem.

Donald Trump in Emmanuel Macron | Avtor: Epa Epa

Trump kritiziral Macrona

Trump je v Pariz prispel s svojo soprogo Melanio, s katero se bosta skupaj z drugimi svetovnimi voditelji ta konec tedna udeležila slovesnosti ob koncu druge svetovne vojne. Gre za drugi obisk predsedniškega para v Franciji, odkar je Trump nastopil na položaj.

Donald Trump in Emmanuel Macron | Avtor: Epa Epa

Donald Trump Pobesnel je Svet Trumpu na novinarski konferenci počil film

Donald Trump in Emmanuel Macron | Avtor: Epa Epa

Predsednik ZDA je že kmalu po prihodu v Pariz na družbenem omrežju Twitter kritiziral svojega gostitelja. "Francoski predsednik Macron je pravkar predlagal, da mora Evropa ustanoviti lastno vojsko, da bi se zaščitila pred ZDA, Kitajsko in Rusijo," je tvitnil Trump. "Zelo žaljivo, vendar bi morda morala Evropa najprej plačati svoj delež Natu, ki ga ZDA velikodušno subvencionirajo," je zapisal.

Trump se je s tem obregnil ob Macronovo izjavo, da bi morala imeti Evropa svojo lastno, skupno vojsko. V pogovoru za francoski radio Europe 1 se je namreč v torek zavzel za ustanovitev "prave evropske vojske", s katero bi se Evropa lahko branila pred Rusijo, Kitajsko in ZDA. Dejal je še, da mora Evropa zmanjšati odvisnost od ZDA. Francoski uradniki so sicer pojasnili, da je Macron s tem pozval zgolj k tesnejši obrambni povezavi Evrope.

Spor glede obrambe EU bi lahko zaznamoval vzdušje na osrednji svetovni slovesnosti ob stoletnici konca prve svetovne vojne, ki se je bo v nedeljo udeležilo 70 svetovnih voditeljev, med njimi tudi ruski in turški predsednik Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan, na povabilo Macrona pa se slovesnosti udeležuje tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ode 18:15 11.november 2018.

    Hotel ga je prijeti za kito

Sorodne novice