Svet
7927 ogledov

Dež potopil otok, voda odnaša vse pred seboj

Mallorka poplave Facebook
Vremensko divjanje zahtevalo najmanj pet življenj.

Ponoči je na območju Sant Llorenc na španskem otoku Mallorca v močnem deževju in poplavah umrlo najmanj pet ljudi, so objavile tamkajšnje službe. Še najmanj 12 ljudi pogrešajo, pri tem dodajajo lokalni mediji.

Na družbenih omrežjih so sceno opisovali kot "biblijsko", saj so reke okoli mesta prestopile bregove.

Pokrajinska vlada je sklicala izredni sestanek, na pomoč so poklicali tudi vojsko. Španski premier Pedro Sanchez je na Twitterju že izrazil sožagle svojcem in prijateljem umrlih.

"Gre za veliko pošast"

Medtem se prihoda vremenske ujme bojijo na drugi strani oceana, na Floridi. Ameriški meteorologi napovedujejo, da bo orkan Michael, ki je bil v ponedeljek le orkan najšibkejše 1. kategorije, že v torek pa se je okrepil v precej močnejšega 3. kategorije, danes prispel do obale severnega dela Floride in prinesel s seboj do štiri metre visoke valove plime. V srednji Ameriki je že zahteval 13 življenj.

Guverner Floride Rick Scott je v torek ukazal obvezno evakuacijo za 180.000 prebivalcev območja blizu mesta Panama City, kjer bodo valovi plime najhujši. "Gre za veliko pošast," je dramatično opozoril ljudi, naj ukaz ubogajo. Vsi ga ne bodo, saj ga ne zmorejo finančno in bodo držali fige oziroma molili, da jih ne bo doletelo najhujše.

Orkan Michael | Avtor: Nacionalni center za orkane Nacionalni center za orkane

Orkan Michael je na poti v Mehiški zaliv zalil zahodni del Kube z okoli 27 centimetrov dežja in uničil ceste, polja, nekaj hiš in povzročil izpade elektrike. Oblasti so z ogroženih predelov evakuirale okoli 400 ljudi. V Salvadorju, Hondurasu in Nikaragvi pa je povzročil smrt skupaj 13 ljudi. Nekateri so umrli, ko se jim je vdrla streha hiše, druge so odnesle narasle reke.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.