Svet
12305 ogledov

"Takšen bo konec sveta"

Orkan Florence Epa
Za orkane in tropske nevihte še vedno ne obstaja kategorija 6.

Meteorologi in znanstveniki doslej niso predvidevali, da bi lahko prišlo do potrebe za novo kategorijo orkanov, kategorijo 6, ki bi vključevala vetrove, hitrejše od 322 kilometrov na uro. Doslej takšne potrebe ni bilo.

Danes od pet do osem odstotkov več vodne pare kroži v atmosferi; to dejstvo v kombinaciji z višjimi temperaturami, ki povzročajo dvigovanje vode iz oceanov na mestih, kjer se formira orkan, ustvarja možnost nastanka tako imenovanega superorkana, ki ga doslej nismo videli in na katerega človek ni pripravljen.

Kombinacija toplejših oceanov in več vode v atmosferi začenja ustvarjati nevihte, katerih karakteristike so podobne tistim, ki bi jih pripisali orkanu kategorije 6, izseke iz knjige "Tako bo izgledal konec sveta", avtorja Jeffa Nesbita, ki bo izšla 25. setpembra, povzema The Guardian.

Doslej Amerika ni doživela orkan kategorije 6, kar se po novem zdi povsem možno, neuradno se je ta kategorija že pojavila v nekaterih drugih predelih sveta. Eden najbolj uglednih ameriških meteorologov Jeff Masters je pred dvema letoma začel diskusije o možnosti uvedbe kateorije 6 pri orkanih.

Dež in veter Opozorilo Svet "Pripravite se na velik udarec"

Črni labod

Orkan 'črni labod', ekstremna, nepredvidljiva in nepričakovana nevihta, je leta 1780 prizadela Karibe. Poimenovana je bila kot Veliki orkan iz leta 1780, zahtevala je preko 22 tisoč življenj. "Vetrovi orkana so bili tako močni, da so olupili lubje z dreves, kar lahko stori le tornado, ki preseže hitrost 320 kilometrov na uro," je opozoril Masters.

Meteorolog predvideva, da ne le, da je povsem možno, da se 'črni labod' ponovi tudi v sedanjosti, pač pa da se bo ponovil več kot enkrat. Masters meni, da bi bilo primerno, da bi tovrstne pojave poimenovali kot 'sive labode', saj nova znanstvena dognanja nakazujejo, da se bodo ti megaorkani gotovo začeli pojavljati.

"Takšni dogodki se lahko imenujejo 'sivi labod' ali 'popolna nevihta'. Za razliko od 'črnega laboda', ki je bil popolnoma nepredvidljiv, 'sive labode', čeprav so fenomen, meteorologi lahko predvidijo, ljudje se nanj lahko pripravijo," pojasnjuje Masters.

Orkan Ophelia Ophelia Svet Po letu 1961 proti Evropi prvi orkan

Stroka se strinja

Na Mastersovo tezo so se odzvali številni svetovni meteorologi. The Weather Channel je potrdil, da bi v prihodnosti lahko sledil orkan kategorije 6, ki bi dosegel kopno.

"Zaradi Jeffa Mastersa se je zamislila svetovna meteorološka skupnost. Bo prišlo do kategorije 6? Orkan Patricia je lansko leto dosegel 345 kilometrov na vzhodnem delu Pacifiškega oceana. To je bila doslej najmočnejša tropska nevihta, ki je bila zabeležena na zahodni hemisferi," je pri tem napisal meteorolog Brian Donegan. Patricia se je iz tropske nevihte do orkana kategorije 5 razvila v le 24 urah.

Ne glede na to, ali jih bo stroka kategorizirala v orkane kategorije 6 ali orkane kategorije 5 z izjemno močnimi vetrovi, ki se dobesedno v nekaj urah lahko vzdignejo nad vse bolj toplimi oceani, na takšne vremenske pojave, ki lahko dobesedno zbrišejo cela mesta, bi se moralo človeštvo pripraviti, je med drugim navedeno v omenjeni knjigi.

Katastrofa Svet Milijarder Richard Branson objavil grozljive fotografije razdejanja po orkanu Irma Satelitski posnetki Svet Karibi niso več zeleni!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.